Hop til indhold

Formålet med at komme i erhvervspraktik (herefter kaldet praktik) i folkeskolen er at styrke elevernes kendskab til arbejdsmarkedet, herunder hvordan en arbejdsplads fungerer, samt forskellige arbejdsfunktioner og uddannelsesbaggrunde. Praktikken giver eleverne anledning til at reflektere over, hvilket job de måske kunne tænke sig i fremtiden, eller hvilken uddannelse de gerne vil tage efter grundskolen. Derfor skal eleverne også forberedes inden praktikken, ligesom den skal efterbehandles i undervisningen, når praktikken er overstået. 

Alle elever skal i praktik i fem dage

Alle elever i folkeskolen skal i praktik i udskolingen. Det er skolen der beslutter, om praktikken ligger på 7., 8. eller 9. klassetrin. De fem dage behøver ikke være sammenhængende og skal heller ikke nødvendigvis være det samme sted. Den obligatoriske erhvervspraktik gælder alle elever, herunder også elever med behov for specialpædagogisk bistand. 

Hvis eleven ikke selv kan finde en praktikplads, skal skolen bistå med at finde en. Vurderes det ikke gavnligt for den enkelte elev at komme i praktik, skal der i stedet oprettes et alternativt praktikforløb med et klart erhvervsrettet sigte. Det kan tilrettelægges centralt i kommunen, fx på en kommunal arbejdsplads. De alternative forløb kan også foregå på en ungdomsskole, en institution for erhvervsrettet uddannelse eller en institution for forberedende grunduddannelse. I helt særlige tilfælde kan det foregå fysisk på elevens egen skole, hvis det er mest til gavn for eleven og har et klart erhvervsrettet sigte, fx ved skolens tekniske personale.  

Alle elever har ret til at komme i praktik på 8. og 9. klassetrin

Alle elever i folkeskolen har ret til at komme i praktik i en uge i 8. klasse og en uge i 9. klasse. Retten gælder alle, også unge med behov for specialpædagogisk bistand . Det er også muligt for elever i 6. og 7. klasse at komme i praktik. Hvis den obligatoriske praktik ligger på 8. eller 9. klassetrin, har man dog ikke ret til endnu en uge. 

Skolerne kan tilbyde kollektiv praktik på 6. og 7. klassetrin 

Skolerne kan tilbyde kollektiv praktik på 6. og 7. klassetrin med det formål at styrke elevernes kendskab til arbejdsmarkedet ved at forbedre skolernes mulighed for at tilbyde elever i folkeskolen praktik.

Det primære formål med praktik på 6. og 7. klassetrin er ikke nødvendigvis at afprøve et specifikt erhverv eller inspirere til fremtidige uddannelser eller jobs, men at give eleverne et indtryk af, hvordan en arbejdsplads fungerer, og at der er forskellige arbejdsfunktioner og uddannelsesbaggrunde på virksomheden. Det kan være i tema- eller branchepraktikker, hvor klasser eller hold udsendes i fx landbrugspraktik, industripraktik, merkantil praktik eller lignende.

Det betyder, at alle elever i klassen skal tilbydes at komme i praktik i en kortere periode. Skolerne kan ikke tilbyde  længerevarende praktikker eller praktikker til udvalgte elever  på 6. og 7. klassetrin for elever, der har behov for en korte eller længere afbrydelse af skolegangen. Sådanne ordninger kan først iværksættes fra 8. klassetrin.  

Planlægning af praktik

Skolerne har stor frihed til at planlægge praktikken efter lokale behov og ønsker. Skolens leder er ansvarlig for tilrettelæggelsen herunder forberedelse, efterbehandling og at alle elever har en praktikplads. Ønsker en elev og elevens forældre, at eleven kommer i yderligere praktik ud over den obligatoriske praktik, skal det aftales og planlægges sammen med skolens leder og den kommunale ungeindsats.

Hvor eleven kommer i praktik, og hvordan praktikken aftales og planlægges, kan være forskelligt fra elev til elev og skole til skole.

Elever med behov for specialpædagogisk støtte kan få støtten med ud i praktik. 

Når en elev er i praktik, gælder de samme regler for befordring som til og fra skolen. Forskellen er, at det nu er praktikstedet i stedet for skolen, som er udgangspunktet. Kommunalbestyrelsen skal derfor sørge for befordring til praktikstedet, hvis eleven ellers opfylder betingelserne i folkeskolelovens § 26.

Elever er forsikret under praktik

Elever i grundskolen er dækket af statens erstatningsordning, når de er i praktik i 6.-10. klasse, hvis reglerne for etableringen af praktikken og selve praktikken er i overensstemmelse med loven. Det betyder, at der ydes erstatning, hvis:

  • Eleven er kommet til skade
  • Eleven har forvoldt skade på andre personer
  • Eleven har forvoldt skade på materialer, ting eller ejendele

Flyeren, hæftet og pjecen forventes at blive opdateret inden 1. august 2025

Lovgivning og relevante paragraffer

Folkeskoleloven

  • § 9, stk. 3 om erhvervspraktik i folkeskolen
  • § 19 c om den obligatoriske del af 10. klasse 
  • § 19 d om den valgfrie del af 10. klasse 

Vejledning om statens erstatningsordning

  • Afsnit 4.2
Sidst opdateret: 12. maj 2025