Hop til indhold

Kommunerne skal indgå kvalitetsaftaler med de BOS og SBU, der ligger i kommunen. Kvalitetsaftalerne skal sikre, at tilbuddene har den fornødne kvalitet, så eleverne får en undervisning, der imødekommer deres behov.

Det er kommunernes ansvar at føre tilsyn med, at tilbuddene overholder kvalitetsaftalerne.

Læse mere om det kommunale tilsyn

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet fører et statsligt tilsyn med, at kommunerne indgår kvalitetsaftalerne, og at disse overholder kravene. Derudover fører styrelsen tilsyn med, at kommunerne gennem deres egne tilsyn sikrer, at tilbuddene overholder aftalerne og følger reglerne på området. 

Styrelsens tilsyn med indgåelse af kvalitetsaftaler

Styrelsen fører tilsyn med, at kommunerne indgår kvalitetsaftaler, og at aftalerne opfylder kravene for kvalitetsaftalernes indhold og kravene i folkeskoleloven. Tilsynet med indgåelse af kvalitetsaftaler følger af folkeskolelovens § 57 f. 

Kravene til kvalitetsaftaler er beskrevet i folkeskoleloven og i bekendtgørelse om specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand og kvalitetsaftaler m.v. i behandlings- og specialundervisningstilbud og på børne- og ungehjem. I bekendtgørelsen er der skabeloner, som kommunerne skal bruge, når de indgår kvalitetsaftaler. 

Kvalitetsaftalerne er bygget op ud fra temaer, kriterier og indikatorer. Som minimum skal det beskrives, hvordan tilbuddet opfylder de enkelte indikatorer, men indholdet i kvalitetsaftalerne skal være rettet mod alle tre niveauer. 

I tilsynet vurderer styrelsen, om aftalerne er tilstrækkeligt beskrevet på de tre niveauer, og om aftalerne overholder folkeskolelovens regler. Det er derfor centralt, at alle grundelementerne i kvalitetsaftalen er beskrevet tydeligt og systematisk, så der ikke er nogen tvivl om undervisningstilbuddets rammer og udformning. 

Styrelsens tilsynsproces 

Styrelsen har i efteråret 2024 igangsat tilsynet med kommunernes indgåelse af kvalitetsaftaler og er ved at etablere sin praksis for tilsynet. 

Styrelsen kontakter løbende kommuner og beder dem om at indsende en eller flere kvalitetsaftaler med udvalgte BOS eller SBU. Styrelsen vurderer kvalitetsaftalerne og giver kommunerne en tilbagemelding om vurderingen af den enkelte kvalitetsaftale.

Vurderingen kan have følgende udfald:

Kvalitetsaftalen opfylder kravene

Styrelsen vurderer, at kvalitetsaftalen opfylder kravene i folkeskoleloven. Tilsynet afsluttes.

Mindre mangler i kvalitetsaftalen

Kommunen modtager henstillinger om at revidere mindre mangler i en ny kvalitetsaftale med tilbuddet. Kommunen orienterer styrelsen, når henstillingerne er imødekommet. Styrelsen forventer, at kommunen har rettet op på manglerne og afslutter tilsynet.

Større mangler eller forhold, som giver anledning til bekymring

Styrelsen går i dialog med kommunen med henblik på, at kommunen retter op på forholdene, før tilsynet kan afsluttes. Hvis der er større mangler i kvalitetsaftalen, indsender kommunen en revideret kvalitetsaftale til fornyet vurdering i styrelsen. 

Som led i tilsynet kan styrelsen pålægge kommunen at indgå en kvalitetsaftale, som opfylder kravene. Hvis der gives et pålæg, og det ikke efterleves, kan styrelsen give kommunen påbud om ikke at benytte tilbuddet. Kommunen vil blive partshørt inden et pålæg eller påbud.

Læs mere i "Vejledning til kommunale forvaltninger om tilsynet med indgåelse af kvalitetsaftaler efter folkeskolelovens § 57 f." (pdf) 

Styrelsens tilsyn med beliggenhedskommunens tilsyn   

Styrelsen fører ud over tilsynet med indgåelse af kvalitetsaftaler også tilsyn med, at kommunerne påser, at undervisningen på tilbuddene overholder kravene og har den fornødne kvalitet efter folkeskolelovens § 22 b og regler udstedt i medfør heraf. Tilsynet med kommunernes tilsyn følger af folkeskolelovens § 57 g.

Den nærmere praksis for tilsynet bliver udviklet i foråret 2025, og styrelsen forventer at igangsætte tilsynet med kommunernes tilsyn i anden halvdel af 2025. 

Udgangspunktet for tilsynet vil være dialogbaseret med en undersøgende tilgang til kommunernes tilsynspraksis. Det vil sige, at kommunerne kontaktes med henblik på, at styrelsen får et indblik i den enkelte kommunes tilsynspraksis. 

Styrelsen forventer som led i tilsynet at give henstillinger og gå i dialog med kommunerne tilsvarende tilsynet med indgåelse af kvalitetsaftaler. Styrelsen vil som led i tilsynet kunne pålægge kommunen at bringe undervisningen i overensstemmelse med kravene og sikre den fornødne kvalitet. Hvis kommunen ikke opfylder et sådant pålæg, kan styrelsen give kommunen påbud om ikke at benytte det konkrete BOS eller SBU.

Sidst opdateret: 20 timer siden