Hop til indhold

Den sammenhængende plan skal sikre, at eleverne får en systematisk, koordineret og sammenhængende vejledning om, hvilke muligheder de har, når de skal vælge en ungdomsuddannelse. Planen skal beskrive kommunens indsatser og den undervisning, der relaterer sig til elevernes overgang fra grundskolen til en ungdomsuddannelse eller beskæftigelse.

Den sammenhængende plan dækker vejlednings- og undervisningsaktiviteter i 7. klasse til og med 10. klasse.

Planen skal indeholde vejledningsaktiviteter og procesbeskrivelse

Den sammenhængende plan dækker alle kommunens grundskoler, hvor kommunalbestyrelsen har ansvaret for vejledningen. Planen skal indeholde

  • en beskrivelse af alle kommunens vejledningsaktiviteter
  • en beskrivelse af, hvordan aktiviteterne hænger sammen med hinanden og med undervisningen
  • en proces for, hvordan og hvornår kommunen identificerer elever, som har behov for en særlig målrettet skole- og vejledningsindsats.

Beskrivelsen af, hvordan og hvornår kommunen finder de elever, der har behov for ekstra støtte, skal sikre, at ingen elever bliver overset, og at støtten sættes ind i tide.

Planen skal derudover give elever og forældre klarhed over elevernes uddannelses- eller erhvervsmuligheder og indsigt i de krav, der følger efter grundskolen.

Få inspiration til kommunens sammenhængende plan i to materialer

Kommunerne kan finde inspiration i to materialer fra Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, når de skal udvikle den sammenhængende plan for vejledning.

Materialerne indeholder bl.a. en tjekliste til indholdet i planen og en skabelon, kommunerne kan bruge som udgangspunkt for deres egen plan. Materialerne kan også være brugbare, når den sammenhængende plan revideres.

Læs Inspirationsmateriale til kommuner til udvikling af den sammenhængende plan for vejledning (pdf)

Læs Inspirationsmateriale til kommuner om at identificere elever med behov for en særlig målrettet skole- og vejledningsindsats (pdf)

Sidst opdateret: 1. juli 2025