Hop til indhold

Kommuner

Kommunerne er ansvarlige for specialundervisning for voksne økonomisk, såvel som indholdsmæssigt. Kommunerne skal sørge for, at kommunens borgere med behov for et tilbud, kan få det. 

Kommunerne rådgiver og træffer afgørelser i de konkrete sager.

Kommunerne kan henlægge sine beføjelser vedrørende henvisning, herunder visitation og optagelse, til regionsråd eller voksenspecialundervisningsinstitutioner.

Regioner

Regionerne har ansvaret for driften af eventuelle regionale og landsdelsdækkende undervisningstilbud.

Børne- og Undervisningsministeriet

Ministeriet er ansvarlig for lovgivningen om specialundervisning for voksne, bortset fra reglerne om VISO og National Koordination, som hører under Social- og Boligstyrelsen.

Ministeriet kan rådgive generelt om reglerne, men kan ikke rådgive i konkrete sager eller afgørelser.

National koordination ift. højt specialiserede indsatser (Social- og Boligstyrelsen)

Social- og Boligstyrelsen skal gennem den nationale koordinationsstruktur (NATKO) sikre, at der eksisterer det fornødne udbud af højt specialiserede indsatser og tilbud til borgere på det mest specialiserede social- og specialundervisningsområde, herunder inden for specialundervisning for voksne.

Læs mere om national koordination (sbst.dk)

Undervisningsinstitutioner

Undervisningen udbydes primært på specialskoler for voksne og på tale-, høre- og synsinstitutter (kommunikationscentre), som er kommunernes egne institutioner, eller institutioner som drives af regionerne efter aftale med kommunerne. 

Desuden kan undervisningen foregå ved statslige institutioner eller private skoler eller initiativtagere (oplysningsforbund med flere), som har overenskomst med kommunalbestyrelsen eller regionsrådet.

For kommunale og regionale undervisningsinstitutioner med specialundervisning for voksne er der fastsat en række styrelsesregler i lov om specialundervisning for voksne. For øvrige institutioner fastsættes vilkårene for varetagelse af opgaverne i overenskomsten.

Læs tilrettelæggelse af undervisningen

VISO

Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation VISO yder rådgivning om specialundervisning for voksne.

Læs rådgivning om specialundervisning for voksne

Kommunale handicapråd

Alle kommuner er forpligtede til at etablere et kommunalt handicapråd, som kommunen skal høre om initiativer og forhold, der har betydning for borgere med handicap, på tværs af alle opgave- og politikområder.

Handicaprådet forholder sig til generelle og overordnede sager og kan ikke inddrages i enkeltsager eller personsager. 

Læs mere om de kommunale handicapråd og find pjece om god praksis (kl.dk)

Klagenævnet for Specialundervisning

Kommunalbestyrelsens afgørelse om specialundervisning for voksne kan, når afgørelsen vedrører retlige spørgsmål, indbringes for Klagenævnet for Specialundervisning.

Retlige spørgsmål kan vedrøre spørgsmålet om, hvorvidt de lovgivningsmæssige betingelser for ydelsen i henhold til loven er opfyldt, herunder om afgørelsen er truffet i overensstemmelse med bekendtgørelsens procedureregler, og om de faktiske omstændigheder, der er lagt til grund for afgørelsen, er korrekte. Retlige spørgsmål kan endvidere vedrøre spørgsmålet, om kommunalbestyrelsen eller regionsrådet ved udøvelsen af det i loven forudsatte skøn har holdt sig inden for lovgivningens rammer. Retlige spørgsmål kan desuden vedrøre spørgsmål om, hvorvidt forvaltningsprocessuelle regler er overholdt, herunder bestemmelserne i forvaltningsloven om klagevejledning, begrundelse og partshøring.

Klagenævnet kan enten opretholde eller hjemvise afgørelsen til fornyet behandling i kommunalbestyrelsen eller regionsrådet.

 
 
Sidst opdateret: 7. juli 2025