Hop til indhold

Stu henvender sig til unge med særlige behov, herunder blandt andre unge med:

  • udviklingshæmning
  • svære bevægelseshandicap
  • multiple funktionsnedsættelser
  • autisme
  • ADHD
  • psykiske lidelser
  • erhvervet hjerneskade

Det er dog ikke bestemte typer af funktionsnedsættelser eller bestemte diagnoser, der er afgørende for, at den unge er i målgruppen for stu, men alene, at den unge ikke har mulighed for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse, selv om den unge modtager specialundervisning eller anden specialpædagogisk bistand.

Aldersgruppe

Den unge kan få tilbuddet om stu efter undervisningspligtens ophør eller efter ophøret af eventuel fortsat undervisning (10.-11. klasse) i folkeskolen, en fri grundskole eller en efterskole mv. og indtil det fyldte 25. år.

Kun hvis anden ungdomsuddannelse ikke er mulig

Stu er kun for de unge, der ikke har mulighed for at gennemføre en anden ungdomsuddannelse, heller ikke hvis der ydes specialpædagogisk støtte.

Det betyder, at hvis kommunalbestyrelsen vurderer, at en ung med specialpædagogisk støtte kan gennemføre en ordinær ungdomsuddannelser, så er den unge ikke i målgruppen til stu. Tilsvarende skal der være opmærksomhed på, om den unge er i målgruppen for den forberedende grunduddannelse (FGU), hvor undervisningen tilrettelægges fleksibelt og individuelt i et inkluderende læringsmiljø. 

Læs mere om specialpædagogisk støtte (spsu.dk) 

Bopæl underordnet

Unge med særlige behov har krav på en 3-årig særligt tilrettelagt ungdomsuddannelse, efter at de har afsluttet grundskolen, uanset hvor i landet de har bopæl.

Målgruppevurdering

Kommunalbestyrelsen træffer afgørelse om, hvorvidt den unge er i målgruppen for stu. Afgørelsen skal træffes efter dialog med den unge, og der skal i fornødent omfang inddrages sagkyndig rådgivning og udtalelser fra skoler, den unge har gået på.

Tilbud om stu

Hvis den unge er i målgruppen for stu, skal kommunalbestyrelsen give den unge tilbud om stu. Kommunalbestyrelsen skal som udgangspunkt give den unge mulighed for at vælge mellem flere forskellige tilbud og skal gå i dialog med den unge om, hvad uddannelsen skal indeholde, og hvilket uddannelsessted der er det bedste for den unge. Det sker typisk i regi af den kommunale ungeindsats (KUI).

Klager

Læs om mulighed for at klage til Klagenævnet for Specialundervisning over kommunalbestyrelsens afgørelser

Sidst opdateret: 5 timer siden