Reglerne om fravær dækker over alle situationer, hvor elever er fraværende fra undervisningen i folkeskolen. Der gælder forskellige regler for forskellige typer af fravær.
En elev kan være fraværende fra undervisningen af mange årsager. Eleven skal måske til lægen eller er blevet syg. Mange gange er elevers fravær fra undervisningen helt lovligt, men ikke alt fravær er lovligt. Forældre kan få frataget børne- og ungeydelsen i et kvartal, hvis deres barn inden for et kvartal har ulovligt fravær på 15 procent eller derover.
Fravær kan (uanset typen af fravær) være et tegn på, at eleven ikke trives i klassefællesskabet. Skolen kan bruge fraværsregistreringer til at opdage tidlige tegn på mistrivsel og dermed sætte tiltag i gang, der kan styrke elevens trivsel, tilhør i klassen eller faglige motivation.
Hvad er fravær?
Fravær registreres i tre kategorier:
1. Fravær på grund af sygdom, funktionsnedsættelse eller lignende:
- Det kan både omfatte konkrete diagnoser eller funktionsnedsættelser som fx autisme, ADHD, hjerneskade eller funktionsnedsættelser, der er knyttet til bevægeapparatet og psykiske lidelser, fx depression, angst, m.v.
- Sygefravær omfatter også nødvendige tandlæge- og lægebesøg, samt fx ophold på julemærkehjem.
2. Lovligt fravær med skoleledelsens tilladelse (ekstraordinær frihed):
- Gives typisk i forbindelse med særlige begivenheder af betydning for familien og eleven, eller når elevens forældre ønsker at tage eleven med på ferie uden for almindelige ferieperioder.
3. Ulovligt fravær:
- Fravær, hvor skolelederen ikke har givet tilladelse
- Fravær, hvor forældrene ikke har givet besked til skolens leder
- Alt fravær, der ikke skyldes sygdom, funktionsnedsættelser eller lignende, herunder læge- og tandlægebesøg.
Hvordan og hvornår registrerer skolen fravær?
I indskoling og mellemtrin
- skolelederen sikrer, at underviseren noterer elevernes fravær i starten af skoledagen dagligt.
- elever, der noteres fraværende ved skoledagens start, får registreret en hel dags ulovligt fravær.
I udskoling
- elevernes fravær noteres både i starten og slutningen af skoledagen.
- elever i udskolingen, der er til stede ved noteringen i starten af dagen, men fraværende ved noteringen i slutningen af skoledagen, får registreret en halv dags ulovligt fravær.
Skolelederen fastsætter nærmere retningslinjer for registrering af:
- elevers fravær på grund af sygdom, funktionsnedsættelse eller lignende
- fravær i form af ekstraordinær frihed
- elever, der kommer for sent eller forlader skolen før skoledagens afslutning.
Registrering af en elevs fravær ved sygdom, funktionsnedsættelse eller lignende har betydning for skolens forpligtelse til at vurdere, om der skal iværksættes sygeundervisning.
Hvad skal skolen gøre, når en elev begynder at have ulovligt fravær?
Skolen skal hurtigst muligt kontakte forældre for at undersøge årsag til fraværet og kortlægge problemer. Hvor hurtigt skolen skal kontakte forældre, afhænger af en helhedsvurdering af de konkrete omstændigheder, fx elevens alder og fraværshistorik. Det behøver ikke at ske samme dag, men skal heller ikke vente, til det ulovlige fravær er nået 10 %.
Hvis eleven er fraværende, fordi han/hun har svært ved følge med i undervisningen eller har problemer med andre elever eller personale, bør skolelederen sikre, at problemerne kortlægges hurtigst muligt, og at der udarbejdes løsningsforslag.
Afhængig af behovet skal skolen udarbejde en handleplan sammen med forældrene og elev. Her skal det afklares, om der er behov for, at skolen:
- igangsætter indsatser, evt. specialpædagogisk bistand
- inddrager Pædagogisk-Psykologisk Rådgivning (PPR) eller den kommunale ungeindsats (KUI)
- evt. inddrager de sociale myndigheder
- igangsætter supplerende undervisning (især ved et omfattende ulovligt fravær)
Hvad skal skolen gøre, når en elev har et ulovlig fravær på 10 procent og 15 procent?
- Ved 10 procent ulovligt fravær: Skolen skal varsle forældrene om, at de risikerer at få stoppet børne- og ungeydelsen efter barnets lov, hvis en elevs ulovlige fravær når 15 procent. Det skal ske, når en elev har 10 procent ulovligt fravær eller derover (inden for et kvartal). Skoleledelsen er dog forpligtet til at kontakte forældrene lang tid inden, barnets ulovlige fravær når 10 procent.
- Ved 15 procent ulovligt fravær: Skolen skal underrette kommunen om ulovligt fravær, når en elev har 15 procent ulovligt fravær eller derover inden for et kvartal. Det er dernæst op til kommunen at afgøre, om børne- og ungeydelsen skal standses i et kvartal (ifølge barnets lov § 134).
- Kommunen skal høre forældrene og børn, der er over 12 år, om årsager til fravær, inden der træffes afgørelse.
Der kan være omstændigheder, som medfører, at børne- og ungeydelsen ikke standses trods et ulovligt fravær på mere end 15 pct. (ifølge ankestyrelsens principmeddelelse 11-21 om ulovligt skolefravær mm.)
Hent inspiration til skoleledelsens dialog om ulovligt fravær med forældre (pdf)
Hvad skal skolelederen tage højde for ved tilladelse til ekstraordinær frihed?
Skolelederen kan i ganske særlige tilfælde tillade elevers fravær i form af ekstraordinær frihed (lovligt fravær). Skolelederen skal her generelt anlægge en restriktiv vurdering.
Når forældre ansøger om ekstraordinær frihed til deres barn, skal skolelederen beslutte, om det godkendes ud fra en konkret vurdering af elevens behov for at holde fri sammenholdt med det afbræk i undervisningen, som det vil medføre for eleven og for klassen.
Skolelederen skal i sin vurdering særligt lægge vægt på, om fraværet har negativ betydning for:
- elevens tilegnelse af kundskaber og færdigheder: bl.a. om eleven har faglige udfordringer, som et fravær vil kunne forværre
- elevens motivation og læringsparathed: bl.a. om eleven i forvejen ikke er motiveret for skolen, og et fravær vurderes at kunne forværre det
- elevens alsidige udvikling: fx hvad fraværet vil betyde for elevens sociale relationer, samarbejdsevner og almene dannelse
- andre elevers tilegnelse af kundskaber og færdigheder: fx om der er særlige perioder, hvor det er væsentligt, at alle elever er til stede, fx ved projektopgaver, en lejrtur eller lignende.
Centrale regler |
---|
Folkeskoleloven:
|
Bekendtgørelse om elevers fravær fra undervisningen i folkeskolen:
Bekendtgørelse om elevers fravær fra undervisningen i folkeskolen (retsinformation.dk) |
Bekendtgørelse om sygeundervisning af elever i folkeskolen og frie grundskoler
Bekendtgørelse om sygeundervisning af elever i folkeskolen og frie grundskoler (retsinformation.dk) |
Barnets lov
|