Danmark har en lang og stærk tradition for at uddanne af dygtige faglærte. De nyuddannede faglærte er eftertragtede og kommer hurtigt i job. Men der er brug for et markant kvalitetsløft af erhvervsuddannelserne, hvis Danmark fortsat skal kunne uddanne nogle af de mest kompetente faglærte i verden, og hvis flere fremover skal gennemføre deres erhvervsuddannelse.
Det mener regeringen (Socialdemokratiet, Venstre, Moderaterne) og et bredt flertal af Folketingets partier (Danmarksdemokraterne, Socialistisk Folkepart, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre og Alternativet), der har indgået en aftale med 31 initiativer til at gøre erhvervsuddannelserne endnu bedre. Elever og lærlinge skal blandt andet møde endnu mere attraktive erhvervsuddannelser med dygtige, inspirerende undervisere, et stærkt socialt og fagligt miljø og bedre sammenhæng mellem skoleundervisningen og oplæringen i virksomhederne.
Fem markante initiativer i aftalen
1. Regeringen har investeret en milliard kroner i erhvervsuddannelserne
Aftalepartierne afsætter en halv mia. kr. årligt fra 2030 og frem til en markant styrkelse af erhvervsuddannelserne. Samlet set har regeringen dermed investeret omkring en mia. kr. i erhvervsuddannelserne fra 2030 og frem.
2. Skolerne får massiv saltvandsindsprøjtning
Erhvervsskolerne får et betydeligt løft af økonomien og frihed til lokalt at beslutte, hvordan de bedst løfter kvaliteten til gavn for elever og lærlinge. Der afsættes 262 mio. kr. fra 2025 stigende til 317 mio. kr. varigt fra 2032 og frem til skolerne uden bindinger.
3. Flere dygtige undervisere
Dygtige og inspirerende undervisere er afgørende for elevernes motivation og fastholdelse. Aftalen afsætter 100 mio. kr. årligt til at sende flere undervisere på pædagogisk efteruddannelse. Den pædagogiske efteruddannelse for undervisere skal styrkes, og brugen af gæstelærere øges.
4. Bedre sammenhæng mellem skole og oplæring
Erhvervsskolerne forpligtes til at besøge eleverne i deres oplæringsvirksomhed og får ansvaret for at sikre samarbejdet med virksomhederne om den enkelte elev. Det skal sikre større sammenhæng mellem skolebænk og oplæring og bedre støtte til eleverne.
5. Flere elever og lærlinge skal til udlandet
Andelen af elever og lærlinge, der tager en del af deres uddannelse i udlandet, skal femdobles. Derfor øges tilskuddet til uddannelsesophold i udlandet, og elever, der er i oplæring i en virksomhed i udlandet, får bedre muligheder for at færdiggøre deres uddannelse i Danmark.
Med aftalen afsætter regeringen og aftalepartierne en halv milliard kroner årligt fra 2030 til at øge kvaliteten på erhvervsuddannelserne endnu mere. Dermed er der samlet set prioriteret omkring en milliard kroner til erhvervsuddannelserne fra 2030 og frem.
Erhvervsskoler bestemmer selv, hvordan der investeres i kvalitetsløft
Aftaleparterne er enige om at give erhvervsskolerne et betydeligt løft af økonomien og en frihed til lokalt at vurdere, hvordan de skaber de bedste rammer for at uddanne fremtidens faglærte. Derfor afsættes 262 millioner kroner fra 2025 stigende til 317 millioner kroner varigt fra 2032 og frem til skolerne uden bindinger.
Midlerne skal for eksempel anvendes til at øge trivslen blandt elever og lærlinge, faglig kompetenceudvikling af undervisere og til at skabe bedre sammenhæng mellem undervisningen på skolerne og tiden i oplæring i en virksomhed.
Eleverne skal mødes af endnu bedre undervisere
Dygtige undervisere er afgørende for undervisningens kvalitet og for elevernes motivation og fastholdelse. Den pædagogiske efteruddannelse for undervisere skal derfor styrkes og gøres mere praksisorienteret, og flere undervisere skal gennemføre den. Med aftalen afsættes der fire millioner kroner til et udviklingsarbejde i 2026-2027 og fra 2028 afsættes 15 millioner kroner stigende til omkring 100 millioner kroner fra 2032 og frem til at forbedre skolernes mulighed for at sende underviserne på pædagogisk efteruddannelse.
Aftaleparterne ønsker derudover, at skolerne anvender takstløftet til at ansætte flere gæstelærere, så skolerne i endnu højere grad end i dag inviterer faglærte fra fx inspirerende virksomheder, landbrug eller restauranter til at komme ud og undervise eleverne.
Bedre sammenhæng mellem skolebænk og oplæring
Som led i aftalen forpligtes erhvervsskolerne fremover til at besøge eleverne i deres oplæringsvirksomhed, og ansvaret for at få samarbejdet om elevens oplæring til at fungere endnu bedre placeres entydigt hos skolerne. Dette skal sikre en større sammenhæng og bedre støtte for eleverne, der i løbet af deres uddannelse veksler mellem perioder på skolen og oplæring i en virksomhed.
Derudover lempes muligheden for at blive optaget på landets skolehjem, hvor elever og lærlinge kan bo sammen med andre under deres erhvervsuddannelse. Med aftalen får elever med ned til tre kvarters transporttid til deres uddannelse mulighed for at blive optaget på et skolehjem. I dag skal de have mindst fem kvarters transport tid til uddannelsen. Samtidig styrkes de sociale miljøer på erhvervsskolernes skolehjem.
Aftaleparterne er desuden enige om, at andelen af elever og lærlinge, der tager en del af deres uddannelse i udlandet, skal femdobles. Derfor øges tilskuddet til uddannelsesophold i udlandet, og elever, der er i oplæring i en virksomhed i udlandet, får bedre muligheder for at færdiggøre deres uddannelse i Danmark.
”Jeg er helt utroligt glad for den her aftale. Med denne kæmpe investering i erhvervsuddannelserne sikrer vi nu, at dem, der går den faglærte vej, får uddannelse af endnu højere kvalitet. Det er på tide, at vi investerer markant i den faglærtes uddannelse. Og giver de unge, der vælger erhvervsuddannelserne, samme løfte om høj kvalitet og høj faglighed, som vi i årtier har givet unge, der er gået den boglige vej. Det er både til gavn for dem selv og danske virksomheder,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.
“Fremtidens faglærte fortjener verdens bedste erhvervsuddannelser. Med denne aftale bliver vi færdige med at fordele omkring en milliard kroner til erhvervsuddannelserne. Til bedre udstyr. Flere muligheder for underviserne. En hånd i ryggen til dem med særlige behov. Og lokal mulighed for at bruge mange af pengene på den rigtige måde for ens egen skole. Det er det største løft i mands minde. Det er vi stolte af i Socialdemokratiet," siger Thomas Skriver, Socialdemokratiet.
"Vi mangler faglærte i Danmark - derfor er jeg utrolig glad for, at vi nu har indgået en bred politisk aftale, der betyder, at vi investerer næsten 1. mia. kr. ekstra om året i vores erhvervsuddannelser. Det er et vigtigt skridt i kampen for at sikre, at der i fremtiden er nok faglærte til at komme i mål med den grønne omstilling, og sikre hænder nok til at passe og pleje blandt andet vores børn, ældre og mennesker med handicap," siger Anni Matthiesen, Venstre.
"Det her er en vigtig aftale for Danmark. Vi har brug for langt flere faglærte – både til den grønne omstilling, til vores børn, til vores ældre og mange andre afgørende dele af vores samfund. Derfor er det afgørende, at vi gør erhvervsuddannelserne mere attraktive og gennemførlige for flere unge. Med aftalen løfter vi kvaliteten markant: Vi investerer i dygtigere undervisere, stærkere ungdomsmiljøer, og bedre muligheder for udlandsophold. Og vi fjerner unødvendigt bureaukrati, så skolerne får frihed til at fokusere på det, der virker. Jeg er også personligt glad for, at vi styrker støtten til elever med funktionsnedsættelser. Jeg har selv været SPS-lærer og ved, hvor stor en forskel det kan gøre. Så alt i alt en virkelig god aftale, som kommer til at gøre en markant forskel," siger Rasmus Lund-Nielsen, Moderaterne.
”Vi har brug for flere dygtige faglærte, hvis vi skal sikre et stærkt Produktionsdanmark, dansk landbrug og nå i mål med den grønne omstilling. Derfor er vi glade for, at vi sikrer et massivt løft af vores erhvervsuddannelser i hele landet, som styrker de sociale og faglige miljøer. I Danmarksdemokraterne er vi glade for, at flere med støttebehov får lidt mere hjælp på skolebænken og i læretiden, og flere potentielt får en mere praktisk vej til en erhvervsuddannelse med en styrkelse af mesterlæren, så der bliver flere veje til at blive faglært," siger Karina Adsbøl, Danmarksdemokraterne.
”Endelig løfter vi erhvervsuddannelsernes økonomi. Det er bydende nødvendigt, hvis vi også i fremtiden skal have nogle af verdens dygtigste faglærte. For SF har især tre ting været vigtige i de her forhandlinger: at vi får et markant løft af taxameteret, så den enkelte skole selv kan prioritere ressourcerne på det, der er brug for, at elever og lærlinge med funktionsnedsættelser får bedre vilkår, og at dem, der brænder for deres fag, får flere og bedre muligheder for at dyrke det," siger Sofie Lippert, Socialistisk Folkeparti.
"Uden dygtige faglærte går Danmark i stå. Erhvervsskolerne har været underfinansieret i alt for mange år, så det er på høje tid, at de nu får et historisk økonomisk løft, som styrker kvaliteten. Med bedre muligheder for at inddrage inspirerende gæstelærere fra erhvervslivet og tage dele af uddannelsen i udlandet, gør vi erhvervsuddannelserne både mere attraktive og mere relevante for den virkelighed, eleverne skal ud og arbejde i. Liberal Alliance har sat flere aftryk på aftalen. Blandt andet åbner vi nu op for at se på, om det giver mening at hæve adgangskravene til visse erhvervsuddannelser. Det handler om kvalitet og faglig stolthed – ikke mindst for de unge selv. Og vi forbedrer også ordblindetesten, så den i højere grad rammer rigtigt første gang," siger Helena Artmann Andresen, Liberal Alliance.
"I Det Konservative Folkeparti har vi længe kæmpet for bedre erhvervsuddannelser. Derfor er vi glade for, at vi nu giver uddannelserne et markant kvalitetsløft, der sikrer stærke faglige og sociale uddannelsesmiljøer. For os har det især været afgørende at give lærerne bedre mulighed for efteruddannelse og sikre gode tilbud til unge med fx autisme. Begge dele har vi fået med i aftalen,” siger Lise Bertelsen fra Det Konservative Folkeparti.
"Det er helt afgørende, at vi fra Christiansborg nu laver en stor økonomisk indsprøjtning til erhvervsuddannelserne. Det er der i den grad brug for! I Enhedslisten er vi særligt glade for, at det med denne aftale bliver meget lettere at gennemføre en erhvervsuddannelse for unge med funktionsnedsættelser. Det vil gøre en stor forskel for rigtig mange," siger Mai Villadsen, Enhedslisten.
"Som uddannet på en erhvervsuddannelse har jeg i mange år oplevet et politisk svigt og uddannelsessnobberi på Christiansborg. Men nu tager vi de første spadestik i kampen mod mangel på ressourcer, gammelt materiel og slidte lokaler. Derfor er jeg også glad for at være en del af en aftale, der endelig styrker området. Vi er i Dansk Folkeparti særligt tilfredse med at have sikret stærkere faglærere, så underviserne kan invitere gæstelærere ind, der kan lære og inspirere eleverne om alle deres fags muligheder. Desuden har vi kæmpet hårdt for, at ufaglærte nu får en nemmere adgang til en uddannelse, hvis de har erhvervserfaring," siger Nick Zimmermann, Dansk Folkeparti.
"Jeg er stolt af vores stærke erhvervsuddannelser og er enormt glad for i dag at få opfyldt et par gamle radikale ønsker: en ordentlig indsprøjtning til kvalitet i undervisningen og uddannelse af lærerne. Jeg er også godt tilfreds med, at der nu bliver bedre mulighed for at komme til udlandet, få mere tid og den rigtige støtte. Det har været en stor fornøjelse at forhandle aftalen. Man kan mærke på Tesfaye, han brænder for erhvervsuddannelserne og har gennemarbejdet regeringens udspil. Hvis det stod til os, skulle regeringen have haft samme grundige og kærlige tilgang til gymnasier, professionsuddannelser og universiteter," siger Lotte Rod, Radikale Venstre.
"Alternativet er glade for, at vi nu investerer i højere undervisningskvalitet og lavere frafald. For Alternativet har det været vigtigt, at alle elever – uanset baggrund – skal kunne føle sig trygge og respekterede, både på skolen og i oplæring. Derfor er vi stolte af, at med aftalen nu forpligter skolerne til at udarbejde politiker mod diskrimination og krænkelser. Samtidig forbedrer vi SPS-systemet og skaber mulighed for at tage en erhvervsuddannelse på forlænget tid til gavn for elever med handicap. Det har også været vigtigt for os at styrke elevdemokratiet, så eleverne får medbestemmelse. Når vi giver eleverne en stemme, styrker vi både fællesskabet og kvaliteten af uddannelserne. Til sidst styrker vi undervisernes efteruddannelse i erhvervspædagogik. Det er et initiativ, som hurtigt kan overses - men ikke desto mindre centralt for undervisningskvaliteten. Vi er klar til at gøre mere for at understøtte, at underviserne får gode erhvervspædagogiske kompetencer," siger Christina Olumeko, Alternativet.
Aftaler om erhvervsuddannelserne
I 2024 indgik regeringen to aftaler om erhvervsuddannelserne med et bredt flertal af Folketingets partier. Den første aftale om flere social- og sundhedsassistenter og social- og sundhedshjælpere til sundhedsvæsenet og ældreplejen skal understøtte, at der også i fremtiden er nok kompetente hænder til vores sundhedspleje og ældrepleje. Den anden aftale om flere faglærte til den grønne omstilling skal blandt andet imødekomme Produktiondanmarks behov for grønne kompetencer til realiseringen af den grønne omstilling.
Med de to aftaler er der allerede udmøntet cirka 300 mio. kr. til erhvervsuddannelserne.