PPR og klasseteams skal arbejde tæt sammen i et pilotforsøg om at skabe trygge læringsfællesskaber, der kan mindske konflikter og utryghed i klassen.
Op til 7 klasser deltager i pilotforsøget i efteråret 2025. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet forventer at afprøve forsøget i en større skala i skoleåret 2026/27, hvor skoler og kommuner kan ansøge om at deltage via lodtrækning.
Forsøget bygger på anbefalinger fra VIVE og en ekspertgruppe
Forsøget er udarbejdet af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet i samarbejde med en ekspertgruppe med repræsentanter fra forskning og praksis.
Forsøget bygger også på anbefalinger fra en litteratur- og praksiskortlægning, som er udarbejdet af VIVE – Det nationale forsknings- og analysecenter for velfærd.
Læs VIVEs rapport om pædagogiske tilgange rettet mod udadreagerende adfærd (pdf)
Klasseteam og PPR skal frikøbes og rustes til et tæt samarbejde
Formålet med forsøget er, at klasseteamet og PPR-medarbejdere skal samarbejde tæt for at opbygge et trygt og inkluderende læringsmiljø, der forebygger konflikter og udadreagerende adfærd blandt eleverne.
To centrale elementer i forsøget skal styrke deres tværfaglige samarbejde:
- Frikøb af medarbejdere: Kommunal PPR-medarbejder og klasseteamet frikøbes delvist i cirka to måneder for at samarbejde intensivt om at udvikle klassens læringsfællesskab.
- Fælles opstartskursus: Alle involverede lærere og PPR-medarbejdere deltager i et kursus med fokus på blandt andet undervisningsledelse og fælles arbejdsrammer. Kurset skal styrke samarbejdet og give konkrete redskaber til at forebygge og håndtere udadreagerende adfærd.
Om forsøget
Forsøgets målgruppe er 4. klasser, der oplever vedvarende udfordringer med konflikter, utryghed og/eller udadreagerende adfærd.
Forsøget finansieres gennem Børne- og Undervisningsministeriets forsøgs- og udviklingsmidler over perioden 2024-2027. Styrelsen for Undervisning og Kvalitet forventer at gennemføre et større systematisk forsøg i skoleåret 2026/27, som kommunerne kan tilmelde sig i foråret 2026.
Forsøget er en del af VIBUS - Vidensenhed for børn og unge med særlige behov.