Fordelsuddannelser er det første initiativ, som er implementeret fra trepartsaftalen fra august 2016.

33 erhvervsuddannelser samt erhvervsfisker og farmakonom er i 2017 udpeget til fordelsuddannelser. Det svarer både i antal og i elevvolumen til ca. en tredjedel af de lidt over 100 erhvervsuddannelser.

I 2018 er de samme 33 erhvervsuddannelser udpeget, men fra 2018 er også grafisk tekniker-, togklargørings- og kranføreruddannelsen tilføjet til listen over fordelsuddannelser. Arbejdsgiver har valgt ikke at ansøge om at udpege farmakonomuddannelsen til fordelsuddannelse i 2018. Erhvervsfiskeruddannelsen anvender i 2018 fordelskonceptet, men indgår ikke i den økonomiske bonusordning. Det betyder, at der i 2018 er i alt 36 fordelsuddannelser.

Fordelsuddannelser er uddannelser, hvor der især kommer til at mangle faglærte i fremtiden. På fordelsuddannelserne er der gode muligheder for praktikpladser og jobmuligheder efterfølgende. Fordelsuddannelserne er derfor et attraktivt førstevalg for unge og voksne, der ønsker en erhvervsuddannelse. Endvidere er fordelen ved fordelsuddannelserne, at arbejdsgiverne, der tegner uddannelsesaftaler med elever på fordelsuddannelserne, kan opnå en ekstra økonomisk bonus. Målet er, at unge og voksne, der står og skal vælge en erhvervsuddannelse, i særlig grad vil vælge fordelsuddannelserne.

Læs mere om fordelsuddannelser og find informationsmateriale

Sidst opdateret: 16. juli 2018