Hop til indhold

Hvordan kan generativ kunstig intelligens som chatbots hjælpe eleverne med at blive bedre til at skrive, og hvordan skal lærerne bedømme skriftligt arbejde, når eleverne har brugt den nye teknologi? Det skal nye initiativer give Styrelsen for Undervisning og Kvalitet mere viden om, som kan anvendes i udviklingen af de gymnasiale uddannelser.  

Konkret er formålet med de fire initiativer at undersøge, hvordan generativ kunstig intelligens kan understøtte elevernes læring, hvordan elevers arbejde skal bedømmes, når de har haft adgang til generativ kunstig intelligens, samt hvordan undervisningen kan tilrettelægges, så eleverne udvikler deres skriftlige kompetencer i en tid med generativ kunstig intelligens.

”Vi skal ikke være bange for kloge maskiner. Vi skal være bange for dumme mennesker. Derfor er det vigtigt at kunstig intelligens også bliver en del af hverdagen på gymnasiet. Ikke som snyde-værktøj, men som lærings-værktøj. Både undervisning og eksamensformer kommer til at skulle forandre sig på grund af kunstig intelligens. Men vi skal gøre det på en gennemtænkt måde. Derfor igangsætter vi først et udviklingsprogram og forsøg", siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.

De fire initiativer

1) Generativ kunstig intelligens i studieretningsopgaven i 2.g på stx.

Projektet undersøger, hvordan arbejdet med større skriftlige opgaver med adgang til generativ kunstig intelligens kan organiseres, og hvordan større skriftlige opgaver skal bedømmes, når elever har adgang til generativ kunstig intelligens.

2) Synopsis med generativ kunstig intelligens i samfundsfag A på stx.

Projektet undersøger, hvordan eleverne kan lære at bruge generativ kunstig intelligens kritisk og reflekteret, når de arbejder med synopser.

3) Portfolio med og uden generativ kunstig intelligens i danskundervisningen på stx og hhx.

Projektet undersøger, hvordan brug af portfolier i danskundervisningen kan organiseres, så elevernes faglige selvstændighed og skriftlige kompetencer understøttes med og uden generativ kunstig intelligens, og hvordan portfolier med produkter med og uden generativ AI kan bedømmes i undervisningen.

4) Èn standpunktskarakter i biologi B, fysik B, kemi B og naturgeografi B på stx og htx.

Forsøget giver mulighed for at fravige gældende regler om en særskilt mundtlig og skriftlig standpunktskarakter i fagene ved at kombinere de to karakterer i én samlet standpunktskarakter. Forsøget skal undersøge, om én samlet standpunktskarakter kan flytte fokus i undervisningen fra færdige produkter til skriveprocessen og dermed styrke elevernes skriftlige kompetencer. Den nye standpunktskarakter tæller det samme som summen af den nuværende mundtlige og skriftlige standpunktskarakter. Forsøget fraviger ikke andre regler.