Hop til indhold

Resultaterne fra optagelsesprøverne i 2019 og 2020 til erhvervsuddannelserne er netop blevet offentliggjort. Lidt over 3.100 ansøgere blev fra januar til september 2020 indkaldt til en optagelsesprøve, fordi de ikke opfylder adgangskravet. Året før var det 4.000, men begge år bestod over 1.700 optagelsesprøven. Det vil sige at en større andel bestod prøven i 2020 sammenlignet med 2019. Ni ud af ti ansøgere til erhvervsuddannelserne, der blev indkaldt til optagelsesprøve, var voksne og unge, der ikke kom direkte fra 9. eller 10. klasse. I 2019 var det syv ud af ti.

Efterfølgende er 2.000 af disse ansøgere begyndt på en erhvervsuddannelse i 2020. Tre procent af dem, der startede på et grundforløb på en erhvervsuddannelse i 2020 havde været til optagelsesprøve, mod fem procent i 2019.

I 2020 skulle flere til prøve i både dansk og matematik, end året før, hvor de fleste ansøgere kun skulle til prøve i matematik.

Optagelsesprocessen på erhvervsuddannelserne

  • Ansøgere til erhvervsuddannelserne skal opfylde adgangskravene om karakteren 02 i folkeskolens 9.-klasseprøver i henholdsvis dansk og matematik og bestået folkeskolens afgangseksamen. Hvis ikke de gør det, skal de have tilbud om en centralt stillet optagelsesprøve.
  • Optagelsesprøven består af en faglig test i dansk og/eller matematik og en samtale på en erhvervsskole, som kan danne grundlag for en helhedsvurdering af ansøgerens mulighed for at gennemføre en erhvervsuddannelse. Efter reglerne om adgang til erhvervsuddannelserne kan optagelsesprøven i visse tilfælde udelades.

Læs mere om tallene i notatet om optagelsesprøverne i 2020

Er du interesseret i at vide mere om optagelsesprocessen på erhvervsuddannelserne, kan du læse mere her