Hop til indhold

Den danske udbudslov sætter rammerne for, hvordan offentlige ordregivere skal købe ind, så der gennem en effektiv konkurrence opnås den bedst mulige udnyttelse af de offentlige midler.

Hvem gælder udbudsreglerne for?

De selvejende uddannelsesinstitutioner (frie og regulerede) er omfattet af udbudsloven.

Udbudspligten bortfalder ved indkøbsaftaler

Institutionernes pligt til at gå i udbud bortfalder, når indkøbene foretages på indkøbsaftaler hos Statens Indkøb (I Moderniseringsstyrelsen) og SKI (Staten og Kommunerens Indkøbsservice). Ved at anvende aftalerne opnås:

  • Adgang til en bred vifte af varegrupper og tjenesteydelser af høj kvalitet
  • Varer og tjenesteydelser til skarpe priser
  • Færre omkostninger til administration ved udbud.

Læs mere om Statens og Kommunernes Indkøbsservice (ski.dk)

Læs mere om Statens Indkøb (statensindkoeb.dk)

Indkøb over og under tærskelværdien for EU-udbud

Institutioner har pligt til at sende indkøb i EU-udbud, når værdien af et indkøb overstiger tærskelværdien for EU-udbud. Se gældende tærskelværdier hos konkurrence- og forbrugerstyrelsen (kfst.dk).

For indkøb under tærskelværdien for EU-udbud skal det vurderes, om indkøbet skal ske efter udbudsloven eller efter forvaltningsretlige principper:

Hvis værdien af indkøbet forventes at ligge under tærskelværdien, har skolen pligt til at annoncere sit indkøb, såfremt indkøbet vurderes at have en klar grænseoverskridende interesse. 

Hvis værdien af indkøbet forventes at ligge under tærskelværdien for EU-udbud, skal indkøbet ske på markedsmæssige vilkår (for eksempel ved tilbudsindhentning blandt 2-3 leverandører), såfremt indkøbet vurderes at være uden klar grænseoverskridende interesse.

Sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i udbud

Institutioner med almengymnasial uddannelse, voksenuddannelsescentre, institutioner for erhvervsrettede uddannelser, institutioner for forberedende grunduddannelse og private gymnasier er forpligtet til at anvende klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i forbindelse med relevante udbud og efterfølgende kontraktindgåelser efter princippet om ”følg eller forklar”. Dette følger af § 38 a i AGV-loven, § 24 a i IEU-loven, § 35 i FGU-institutionsloven og § 28 a i lov om private institutioner for gymnasiale uddannelser.

En social klausul om uddannelses- og praktikaftaler er et krav i et udbud om, at den leverandør, der vinder opgaven, skal påtage sig at ansætte en eller flere elever eller overflytte allerede ansatte elever hos leverandøren til brug for udførelse af kontrakten.

”Følg- eller forklarprincippet” indebærer, at institutionerne enten skal anvende sociale klausuler om uddannelses- og praktikaftaler i relevante udbud eller forklare på sin hjemmeside, hvorfor de ikke gør det.

Følgende udbud er omfattet af kravet:

  • Bygge- og anlægskontrakter, som har en varighed af mindst 6 måneder samt en kontraktværdi på mindst 5,0 mio. kr. ekskl. moms og/eller minimum lønsum på 4,0 mio. kr.
  • Tjenesteydelseskontrakter som har en varighed af mindst 6 måneder samt en kontraktværdi på mindst 5,0 mio. kr. ekskl. moms og/eller minimum lønsum på 4,0 mio. kr. Derudover skal tjenesteydelseskontrakter indeholde et driftselement. Som eksempel herpå kan nævnes rengøringsydelseskontrakter og kantinedrift.

Læs mere i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens vejledning om Udbudsloven - Vejledning om udbudsreglerne (kfst.dk)

 
Sidst opdateret: 27. november 2020
Relaterede sider