Hop til indhold

Spørgsmål og svar

Opdateret 15/12 2023 kl. 15:42

Et fag er bestået, når det vægtede gennemsnit af de karakterer, man har opnået i faget, er på 02 eller derover. Det inkluderer såvel afsluttende standpunktskarakterer som prøvekarakterer. Faget kan ikke bestås ved oprunding af gennemsnittet til 02.

Et eksempel kunne være, hvis en elev i engelsk A har opnået 7 mundtligt og 4 skriftligt i afsluttende standpunktskarakterer. Eleven får 00 til den skriftlige prøve og udtrækkes ikke mundtligt. Dermed er faget bestået: (7 + 4 + 00): 3 = 3,7. 

Opdateret 15/12 2023 kl. 15:42

Skift af valgfag afgøres af institutionen på baggrund af en individuel vurdering. Det bør kun ske helt undtagelsesvist, da valg af valgfaget har været afgørende for prøvefagsudtræk tidligere i uddannelsen.

Tillader institutionen eleven at skifte valgfag, skal institutionen indstille eleven til prøve i faget i det allerede nåede niveau. Et nyt prøvefagsudtræk afgør, om eleven skal aflægge prøve eller ej. Helt undtagelsesvist, hvor personlige forhold nødvendiggør det, kan institutionen lade eleven skifte valgfag uden at indstille eleven til prøve.

Et eksempel kunne være, at en elev først har valgt matematik på A-niveau, men nu ønsker at skifte til et andet A-niveaufag og dermed alligevel afslutte matematik på B-niveau.

Institutionen indberetter eleven til prøve (sammen med institutionens øvrige indberetning af ’Elever til prøve’), så det kan indgå i ministeriets prøvefagsudtræk. Hvis eleven udtrækkes til prøve, aflægges prøven ved den først mulige prøvetermin. Nogle fag på B-niveau har både skriftlig og mundtlig prøve, hvoraf mindst én skal aflægges, når faget afsluttes på dét niveau. For disse fag gælder, at ved valgfagsskift væk fra løft af niveauet i faget til A-niveau aflægges én prøve i faget på B-niveau på baggrund af prøvefagsudtrækket.

En prøve aflagt ved valgfagsskift tæller ikke med i forhold til opfyldelse af kravet om mindst 10 prøver, men det er en medtællende karakter på beviset, hvorved det vil give eleven en ekstra prøve på sit eksamensbevis.

Opdateret 15/12 2023 kl. 15:40

Nej. En elev kan kun aflægge den mundtlige eksamination i den interne flerfaglige prøve i KS eller NF, såfremt eleven har afleveret et skriftligt produkt, der opfylder minimumskravene hertil fastsat i fagenes læreplaner. Det følger af § 7, stk. 1, i den almene eksamensbekendtgørelse.

Det er institutionen, der i forbindelse med afleveringen skal sikre, at elevens skriftlige produkt opfylder minimumskravene. Ved tvivlstilfælde er det institutionens rektor, der foretager vurderingen. 

Såfremt institutionen vurderer, at det skriftlige produkt ikke opfylder minimumskravene, kan eleven ikke aflægge den mundtlige eksamination, prøven vil ikke kunne gennemføres, og eleven vil som udgangspunkt ikke kunne færdiggøre sit hf-uddannelsesforløb, jf. § 9, stk. 1, hvoraf det fremgår at genaflæggelse af en prøve kun kan finde sted, hvis eleven var forhindret i at gennemføre prøven på grund af dokumenteret sygdom eller anden uforudseelig grund, hvilket ikke gør sig gældende her, og § 16, stk. 1, i den almene eksamensbekendtgørelse. 

Der påhviler institutionen en særlig forpligtelse til at sikre, at eleverne er bekendt med konsekvenserne ved at aflevere et skriftligt produkt, der ikke opfylder minimumskravene. Det vil være naturligt, at lærerne indgår i en dialog med eleverne om kravene til det skriftlige produkt i forløbet frem mod aflevering. 

Det er institutionen selv, der fastsætter tidspunkt for den mundtlige eksamination og tidspunkt for aflevering af det skriftlige produkt i den flerfaglige prøve i KS og NF. Det skriftlige produkt skal dog efter læreplanerne afleveres senest tre dage inden den mundtlige eksamination for KS og senest en uge inden den mundtlige eksamination for NF. Hvis institutionen har fastlagt en lokal afleveringsfrist, der ligger forud for læreplanens krav, kan institutionen give en elev, der afleverer et skriftligt produkt, der ikke opfylder minimumskravene, mulighed for at udbedre manglerne frem til læreplanernes absolutte frist.  

Opdateret 15/12 2023 kl. 15:40

Nej. De afsluttende standpunktskarakterer (årskarakterer), der blev ophøjet til prøvekarakterer efter diverse nødprøveregler under covid-19 pandemien, bevarer deres gyldighed som prøvekarakterer og skal derfor medtages som prøvekarakterer på beviserne. Det må ikke fremgå af beviset, at der er tale om en ophøjet standpunktskarakter. Bemærk, at nødprøvereglerne ikke længere er gældende, og at det derfor fremadrettet ikke er muligt at ophøje standpunktskarakterer til prøvekarakterer.

Sidst opdateret: 5. marts 2024