Nu er 191 skoler blevet udtrukket til at være med i det landsdækkende forsøg med skolemad. I forsøgsordningen skal både folkeskoler og frie grundskoler afprøve og udvikle konkrete metoder og organiseringer med frokostordninger med start i skoleåret 2025/2026 og frem til udgangen af 2028. Skolerne skal i løbet af efteråret og senest efter juleferien begynde at afprøve skolemad i enten indskolingen, på mellemtrinnet eller i udskolingen. Mindre skoler har fået mulighed for at afprøve skolemad på alle klassetrin.
”Jeg er glad for, at der er så mange skoler, der vil være med til at undersøge, om skolemad kan give bedre trivsel, faglige resultater og måske endda styrke fællesskabet. De 191 skoler, der skal være med, er udvalgt i en lodtrækning. Men vi har sikret os, at der både er skoler fra byer og landdistrikter,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.
Lodtrækningen er sket under hensyntagen til blandt andet geografi og socioøkonomi. Skolerne er ved lodtrækning udvalgt til enten at afprøve en skolemadsordning uden forældrebetaling eller med en forældrebetaling på enten 15 eller 25 kroner pr. måltid. For de deltagende folkeskoler gælder, at der skal være sikret tilslutning fra kommunalbestyrelsen senest d. 31. august 2025.
Folkeskoler og frie grundskoler udtrukket ved lodtrækning
Se listen over folkeskoler og frie grundskoler udtrukket ved lodtrækning (pdf)
Om national forsøgsordning for skolemad
Med aftale om finansloven for 2025 blev der afsat samlet 854 millioner kroner til en national forsøgsordning for skolemad i 2025-2028. Regeringen (Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne), Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre indgik i marts 2025 en aftale, der fastsætter de nærmere rammer for forsøgsordningen.
Rambøll Management Consulting gennemfører sammen med Trygfondens Børneforskningscenter og Københavns Professionshøjskole en ekstern evaluering af forsøget. Evalueringen skal undersøge effekten af skolemad på elevernes sundhed, læring og trivsel samt indsamle viden og erfaringer om den lokale implementering og gennemførslen af madordningen i praksis, samt betydningen af forældrebetaling.