Hop til indhold

Der er store kommunale forskelle på andelen af elever i landets børnehaveklasser, som anbefales ekstra hjælp til at udvikle deres sprog. Det viser nye resultater for den obligatoriske sprogvurdering i børnehaveklassen.

Fra og med skoleåret 2024/2025 har det været obligatorisk at sprogvurdere alle børn i folkeskolens børnehaveklasser med et nyt digitalt redskab – sprogvurdering.dk. Det er dermed første gang, der offentliggøres landsdækkende tal for sprogvurderinger i børnehaveklassen.

På baggrund af sprogvurderingen anbefales eleven enten en generel, fokuseret eller særlig sproglig indsats. Elever, som anbefales en generel indsats, vurderes at have en alderssvarende sprogudvikling, mens elever, som anbefales fokuseret eller særlig indsats har et sprog under det forventede niveau.

Store kommunale forskelle

Frederiksberg Kommune har med 10 procent den laveste andel elever, som anbefales særlig eller fokuseret indsats, viser resultaterne. Til sammenligning gælder det for 43 procent af eleverne i Høje-Taastrup Kommune.

På landsplan anbefales 11,8 procent af elever i folkeskolen en fokuseret indsats, og 7,4 procent anbefales en særlig indsats på baggrund af sprogvurderingen.

”Alle børn og unge skal have en god start i livet, uanset hvor i Danmark de bor og går i skole. At kunne læse og regne er helt afgørende for ens fremtidige skolegang, job og livet generelt. Derfor er jeg meget glad for, at vi har afsat 500 millioner kroner årligt til at hjælpe de elever, der har brug for ekstra hjælp i dansk og matematik. Derudover bliver der også nu uddannet flere læse- og matematikvejledere i de 20 kommuner, der har den højeste andel af elever i folkeskolen, som ikke består dansk og matematik ved folkeskolens afgangseksamen,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.

Sprogvurderingen er obligatorisk for alle elever og dækker også elever af anden herkomst end dansk og elever, som taler mere end et sprog. Det er dog alene elevernes danskfaglige færdigheder, der undersøges. Tosprogede elever kan have en langsommere, men ikke nødvendigvis problematisk sprogudvikling. Kommunernes resultater skal derfor ses i lyset af kommunernes andel af elever med anden herkomst end dansk.

Forældrenes uddannelsesniveau har betydning for elevens sprog

44 procent af elever med forældre, der har grundskolen som højeste fuldførte uddannelse, anbefales særlig eller fokuseret indsats. Det samme gælder for kun 13 procent af elever med forældre, der har videregående uddannelse.

 

Om sprogvurderingen i børnehaveklassen

Med Aftale om det fremtidige evaluerings- og bedømmelsessystem i folkeskolen fra 2021 blev det besluttet, at det skal være obligatorisk fra og med skoleåret 2024/2025 at sprogvurdere alle børn i folkeskolens børnehaveklasser med et nyt digital redskab – sprogvurdering.dk.

Formålet med den obligatoriske sprogvurdering i børnehaveklassen er at identificere sproglige udfordringer hos eleverne i børnehaveklassen og styrke det pædagogiske personales forudsætninger for at undervise og understøtte sprogarbejde i overgangene mellem dagtilbud, børnehaveklasse og 1. klasse. Sprogvurderingen giver samtidig en systematisk og ensartet vurdering af elever overalt i landet, der kan bruges til politikudvikling.