Resultaterne af den seneste trivselsmåling i folkeskolen for 4.-9. klasse viser, at elevernes generelle trivsel er stabil. Den ligger for tredje skoleår i træk på 3,6 målt på en skala fra 1-5. Samtidig viser trivselsmålingen, at andelen af folkeskoleelever med højest generel trivsel er steget en smule siden sidste år. I 2023/2024 udgjorde denne andel 86,1 pct. mod 87,1 pct. i 2024/2025.
”Mange børn er glade for at gå i skole. Men ikke nok. Endnu flere børn skal have det godt i skolen. Med Aftale om folkeskolens kvalitetsprogram giver vi eleverne flere valgfag, mere frihed og skærer ned på antallet af prøver. Og så arbejder vi videre med de gode anbefalinger fra Trivselskommissionen, som skal forbedre børn og unges trivsel,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.
Elevernes trivsel i 4.-9. klasse måles på fire differentierede indikatorer, som danner et gennemsnitligt trivselsmål. De fire mål er faglig trivsel, social trivsel, ro og orden og støtte og inspiration. Eleverne oplever den højeste trivsel inden for indikatoren ’social trivsel’, der over de seneste tre år har ligget på 3,9. Ligesom de øvrige år ses den laveste trivsel inden for indikatoren støtte og inspiration, der ligger på 3,1. Her ses dog en mindre stigning fra 3,0 i skoleåret 2023/2024.

Se de nye tal for skoleåret 2024/2025 på uddannelsesstatistik (uddannelsesstatistik.dk)
Tallene for den generelle trivsel skal ses i sammenhæng med, at trivslen siden skoleåret 2016/2017 er faldet fra 3,8.
Om trivselsmålinger i folkeskolen
Trivselsmålingen afvikles hvert år i perioden fra 20. januar til 20. marts. Spørgeskemaet består af 40 spørgsmål til elever i 4.-9. klasse, mens elever børnehaveklassen og 1.-3. klasse får 20 mere enkle spørgsmål. Der er udarbejdet fire indikatorer på baggrund af 29 af de 40 spørgsmål, som stilles til eleverne på 4.-9. klassetrin samt en samlet indikator for generel trivsel.
- Faglig trivsel – omhandler elevernes oplevelse af egne faglige evner, koncentrationsevne og problemløsningsevne.
- Social trivsel – omhandler elevernes opfattelse af deres tilhørsforhold til skolen, klassen og fællesskabet, samt tryghed og mobning.
- Støtte og inspiration – omhandler elevernes oplevelse af motivation og medbestemmelse, samt af lærernes hjælp og støtte.
- Ro og orden – omhandler elevernes oplevelse af ro og støj i klassen samt klasseledelse.
- Generel skoletrivsel – er en samlet indikator bestående af de 29 spørgsmål, som indgår i de fire differentierede indikatorer.
Trivselsscoren angives på en skala fra 1 til 5, hvor 1 udtrykker den lavest mulige trivsel, og 5 udtrykker den højest mulige trivsel.
Om Trivselskommissionens anbefalinger
Trivselskommissionen har den 25. februar 2025 afleveret sin rapport, som indeholder 35 anbefalinger til, hvordan børn og unges trivsel kan fremmes. Regeringen har allerede iværksat en række tiltag, der følger af kommissionens anbefalinger. På undervisningsområdet er der for eksempel i aftale om en ny erhvervs- og professionsrettet gymnasieuddannelse fra februar 2025 aftalt at se på justering af karakterskalaen, ligesom der er afsat midler til, at flere unge fra familier med lav indkomst, kan få tilskud til at komme på efterskole eller en fri fagskole.
Om folkeskolens kvalitetsprogram
Med aftale om folkeskolens kvalitetsprogram fra marts 2024 får folkeskolen mere frihed og færre krav fra centralt hold. Aftalen består af 33 initiativer, bl.a. færre prøver, flere valgfag og en ny timebank, som skolerne kan bruge til fx to-voksenundervisning og ekstra støtte i dansk og matematik. Der investeres også massivt i faglokaler og fysiske bøger. Initiativerne i aftalen træder løbende i kraft.