Hop til indhold

Hjemmeundervisning og undervisningspligt

I Danmark er der undervisningspligt, men ikke skolepligt. Opfyldelse af undervisningspligten kan ske ved at sende barnet i en folkeskole, i en fri grundskole eller ved, at barnet bliver hjemmeundervist af forældrene selv eller en anden person. 

Alle børn i den undervisningspligtige alder har ret til fri undervisning i folkeskolen, men forældre eller værger har ikke pligt til at lade deres barn undervise i folkeskolen. De kan i stedet selv sørge for, at barnet får en undervisning, der kan stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen. Forældres ret til selv at stå for deres børns undervisning er en frihedsrettighed, som fremgår af Grundlovens § 76. 

Ved hjemmeundervisning har forældrene påtaget sig ansvaret for, at barnets undervisningspligt overholdes. Det er ikke muligt at kombinere delvis hjemmeundervisning med delvis skolegang. En hjemmeundervist elev kan derfor ikke samtidig være indskrevet på en folkeskole eller en fri grundskole.

Undervisningspligten ophører efter 9. klasse, og hjemmeundervisning i 10. klasse er derfor ikke en mulighed.

Formelle krav, der skal være opfyldt inden hjemmeundervisning påbegyndes

Før hjemmeundervisning kan begynde, skal forældrene ifølge friskoleloven indsende oplysninger til kommunalbestyrelsen. Kommunalbestyrelsen skal skriftligt informeres om:

  • Hvilke børn der skal deltage i undervisningen
  • Hvor undervisningen finder sted
  • Hvem der skal undervise børnene

Forældrenes meddelelse er ikke en ansøgning og kræver ikke godkendelse fra kommunalbestyrelsen.

Krav til hjemmeundervisning

Hjemmeundervisningen skal stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen. Overordnet betyder det, at hjemmeunderviste børn skal have modtaget en undervisning, som giver barnet de samme muligheder for at komme videre i uddannelsessystemet, som hvis barnet havde gået i folkeskolen (stå mål med-kravet). Forældrene kan selv beslutte, hvordan undervisningen skal tilrettelægges, og hvilke undervisningsmetoder og undervisningsmidler, der skal anvendes.

Det er ikke et krav, at det er forældrene, der underviser barnet, Undervisningen kan derfor godt varetages af andre. Det betyder, at forældre også kan vælge at betale private for at undervise barnet, fx med delvis brug af online-undervisning. Ansvaret for undervisningen er dog fortsat forældrenes. 

På nær faget dansk er der ved hjemmeundervisning ikke krav til undervisningssproget. I faget dansk skal der dog undervises på dansk. 

Krav til hjemmeunderviseren

Der er ikke krav om særlige kvalifikationer til hjemmeunderviseren. Det betyder, at underviseren ikke behøver at være læreruddannet eller have erfaring med undervisning, men undervisningen skal leve op til stå mål med-kravet.

Det faglige og økonomiske ansvar for hjemmeundervisning er forældrenes

Når forældre vælger at påtage sig ansvaret for undervisningspligtens opfyldelse, inkluderer dette både det faglige og det økonomiske ansvar. Det betyder, at forældre selv skal afholde udgifterne til undervisningen, herunder særlige undervisningsmaterialer og tekniske hjælpemidler til brug i undervisningsøjemed. Det gælder uanset, hvem der i praksis gennemfører undervisningen.

Specialpædagogisk støtte til hjemmeundervisning

Kommunalbestyrelser er ikke forpligtet til at tilbyde specialpædagogisk støtte til hjemmeunderviste børn. Dette ansvar er forældrenes.

Hvis barnet har betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne, vil kommunalbestyrelsen være forpligtet til at tilbyde forældrene gratis specialpædagogisk rådgivning i hjemmet om undervisningen. Til disse børn skal kommunalbestyrelsen desuden tilbyde vederlagsfri specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand i hjemmet, hvis børnene også har sprog- og talevanskeligheder. Tilbuddet om sprog- eller taleundervisning i hjemmet er et supplement til den undervisning, som forældrene selv har påtaget sig at sørge for. Kommunalbestyrelsen giver tilbuddet efter pædagogisk-psykologisk rådgivning og efter samråd med forældrene. Tilbuddets omfang og indhold skal svare til, hvad der tilbydes elever med sprog- eller talevanskeligheder i folkeskolen.

Læs friskolelovens § 34, stk. 3 og 4.

Det kommunale tilsyn med hjemmeundervisning.

Det kommunale tilsyn er en faglig kontrol med, om undervisningen i de obligatoriske fag lever op til stå mål med-kravet.

Det er kommunalbestyrelsen, der fastsætter rammerne for og indholdet af tilsynet, så det muliggør en vurdering af stå mål med-kravet.

Tilsynet kan fx omfatte:

  • Spørgsmål til forældrene om undervisningen
  • Gennemgang af undervisningsmateriale
  • Observation af undervisningen
  • Gennemgang af evt. undervisningsplaner
  • Skriftlige redegørelser fra underviseren
  • Prøver (se afsnit herom nedenfor) 

Forældrene har ikke pligt til at udarbejde undervisningsplaner eller andet skriftligt materiale til tilsynet, men det kan lette forældrenes mulighed for at sandsynliggøre, at undervisningen lever op til stå mål med-kravet. 

Anvendelse af test og prøver i tilsynet med hjemmeundervisning

Kommunalbestyrelsen kan som en del af tilsynet med hjemmeundervisning lade afholde prøver i dansk, regning/matematik, engelsk, historie/samfundsfag og naturvidenskabelige fag. Det følger af friskolelovens § 35, stk. 2.  Det er ikke et krav, at der skal afholdes prøver hvert år, men det er en mulighed som loven giver det kommunale tilsyn.

Kommunalbestyrelsen kan lade afholde prøver, uanset hvilken pædagogisk-faglig undervisningsmetode, hjemmeunderviseren måtte anvende. Det gælder også, hvis forældrene har fravalgt at lade barnet aflægge folkeskolens afgangsprøver og i øvrigt ønsker et testfrit undervisningsmiljø. 

Det er den, som har undervist barnet, der leder prøverne efter aftale med kommunalbestyrelsen.  Kommunalbestyrelsen kan i tilsynet vælge, hvilke test den vil benytte. Det vil dog være hensigtsmæssigt at indgå i dialog med hjemmeunderviseren om det. 

Hvis tilsynet vurderer, at hjemmeundervisningen ikke lever op til stå mål med-kravet

Hvis det kommunale tilsyn med hjemmeundervisningen skønner, at undervisningen ikke har været forsvarlig, underretter kommunalbestyrelsen forældrene om dette. Hvis der som en del af tilsynet har været anvendt prøver, kan kommunalbestyrelsen underrette forældrene om, at der vil blive afholdt nye prøver efter tre måneder. Hvis undervisningen stadig vurderes mangelfuld efter tre måneder, skal børnene undervises i folkeskolen eller en anden skole, hvor undervisningspligten kan opfyldes. 

Læs friskolelovens § 35, stk. 3.

Kommunale reaktioner ved mangelfuld hjemmeundervisning

Friskolelovens bestemmelser om hjemmeundervisning giver ikke mulighed for at sanktionere forældre, der undlader at efterleve en afgørelse om at lade barnet indskrive i en skole.

Forældrene har dog pligt til at medvirke til, at barnet opfylder undervisningspligten, og forældrene må ikke lægge hindringer i vejen for, at undervisningspligten kan opfyldes. 

Hvis barnet ikke modtager undervisning, der står mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen, har kommunalbestyrelsen pligt til at sørge for, at barnet indskrives i folkeskolen. I tilfælde af, at barnet herefter ikke møder frem, behandles fraværet efter reglerne om ulovligt fravær i folkeskoleloven. Ulovligt fravær kan medføre, at den kommunale tilsynsførende foretager underretning til de sociale myndigheder.

Hvis det kommunale tilsyn med hjemmeundervisningen i øvrigt giver anledning til bekymring for et barns udvikling og trivsel, så skal den kommunale tilsynsførende underrette socialforvaltningen. Kommunalbestyrelsen skal være opmærksom på, at den i sådanne situationer har de handlemuligheder, som følger af sociallovgivningen.

Læs folkeskolelovens § 35, § 40 og § 39.

Prøver og folkeskolens afgangseksamener for hjemmeunderviste elever

Hjemmeunderviste elever kan tage folkeskolens afgangsprøve som privatister, men der gælder følgende krav:

  • Eleven skal have aflagt 8. klasses obligatoriske prøver inden 9. klasse
  • Eleven må ikke have været fritaget for obligatoriske fag (med visse undtagelser, fx kristendom og 2. fremmedsprog)

Bemærk, at uden 8. klasses prøver kan eleven ikke få folkeskolens afgangsbevis og skal tage en optagelsesprøve for at få adgang til en ungdomsuddannelse.

Hjemmeundervisning og Unilogin

Hjemmeunderviste børn er ikke indskrevet i en skole og har derfor ikke adgang til systemet, da det administreres af Styrelsen for It og Læring (STIL) og knyttes til skoleinstitutioner.

Når en elev, der modtager hjemmeundervisning, skal aflægge afgangsprøver som privatist, kræver nogle af prøverne, at eleven har et Unilogin. Eleven skal i disse tilfældes tilknyttes en folkeskole som en del af tilmeldingen til afgangsprøverne, hvorefter kommunen kan oprette et Unilogin til eleven, såfremt det er nødvendigt for prøverne.

Hjemmeunderviste elevers adgang til SFO

Kommunalbestyrelsen er forpligtet til at sørge for det nødvendige antal pladser i dag-, fritids- og klubtilbud samt andre socialpædagogiske fritidstilbud til alle børn bosat i kommunen (kommunens forsyningsforpligtelse). 

Læs dagtilbudslovens § 4, stk. 1, 1. pkt.

Denne forpligtelse betyder, at kommunalbestyrelsen skal sikre, at der er det nødvendige udbud af pladser i SFO eller fritidshjem til kommunens børn i aldersgruppen. Det gælder også børn, der hjemmeundervises.

Kommunalbestyrelsens forpligtelse til at sørge for det nødvendige antal pladser i fritids- og klubtilbud m.v. anses for opfyldt, når pladserne stilles til rådighed i det tidsrum, hvor kommunens elever i folkeskolen har behov herfor. 

Læs dagtilbudslovens § 4, stk. 1, 2. pkt.

Spørgsmål og svar

Opdateret 14/07 2025 kl. 11:26

Uni Login er en adgang til digitale læringsressourcer, som stilles til rådighed for elever og lærere i offentlige og private skoler. Hjemmeunderviste børn er ikke indskrevet i en skole og har derfor ikke adgang til systemet, da det administreres af Styrelsen for It og Læring (STIL) og knyttes til skoleinstitutioner.

Nogle digitale tjenester tilbyder dog adgang uden Uni Login, og enkelte kommuner kan have alternative løsninger for hjemmeundervisning.

Sidst opdateret: 14. juli 2025