Hop til indhold

Børn og unge i udsatte positioner er i stor risiko for at få en mangelfuld skolegang.

Mange forlader grundskolen med så ringe læse- og regnefærdigheder, at det begrænser deres muligheder senere i livet.

Derfor er der brug for at sætte fokus på både trivsel og læring på tværs af social- og skoleområdet, hvis børn og unge i udsatte positioner skal få et godt udbytte af deres skolegang og senere tage en ungdomsuddannelse. 

Inspiration til kommuner om tværgående samarbejde

Styrelsen for Undervisning og Kvalitet og Social- og Boligstyrelsen har udgivet et inspirationshæfte til jer, der er kommunale chefer på skoleområdet og det børnesociale område.

I hæftet finder I inspiration til at

  • udfordre traditionelle sektorlogikker og gentænke jeres ledelsespraksis ved at sætte barnets behov i centrum
  • opbygge stærke relationer og tillid mellem ledelsesniveauer på skole- og socialområdet for at fremme et tættere samarbejde
  • designe nye mødestrukturer og strategisk forankrede fora, der styrker samarbejdet i praksis

Gode erfaringer fra andre kommuner

Inspirationshæftet bygger på praksiserfaringer fra Viborg, Hvidovre, Rudersdal og Stevns Kommuner.

I finder både konkrete ledelsesgreb og indblik i de ledelsesmæssige udfordringer og dilemmaer, der kan opstå i forbindelse med nye organiseringer på tværs af områderne.

I Hvidovre Kommune har de fx slået flere fluer med et smæk ved at holde dialogbaserede netværksmøder med både familien, skolen og børne- og familieafdelingen, når der er bekymring for et barns trivsel. 

I Stevns Kommune har lærere, børne- og ungerådgivere og chefer fundet en løsning, hvor midler i familieafdelingen til individuelle kontaktpersoner for fire udsatte børn er blevet ændret til en ekstra lærer, som kan støtte klassen.

Hent inspirationshæftet ”Det er svært, men vi tror på det” (Styrelsen for Undervisning og Kvalitet, Social- og Boligstyrelsen, 2025) (pdf)

Sidst opdateret: 30. april 2025