Folkeskoleloven giver mulighed for, at kommuner og folkeskoler kan ansøge om at fravige konkrete regler i loven i en periode. For det første kan en fravigelse ske for at fremme forsøgsvirksomhed og pædagogisk udviklingsarbejde. Formålet her er navnlig at give erfaringer og viden om, hvorvidt regler med fordel kan ændres eller afskaffes ved en efterfølgende lovændring. For det andet kan en fravigelse ske for at bevare små skoler. Begge muligheder for fravigelse sker i medfør af folkeskolelovens § 55, stk. 1.
Folkeskolens formål (§§ 1-2) og regler vedrørende lærere og øvrigt undervisende personale (§§ 28-31) kan dog ikke fraviges.
Sådan ansøger man
Kommunens forvaltning skal sende en ansøgning til Styrelsen for Undervisning og Kvalitet for at få lov til at fravige folkeskoleloven.
Der er ikke et krav om, at kommunen anvender en særlig skabelon til ansøgningen. Ansøgningen skal dog indeholde følgende fire forhold:
- Formålet med og en nærmere beskrivelse af forsøget/fravigelsen, herunder hvilke konkrete bestemmelser, der ønskes fraveget
- Forsøget/fravigelsens varighed (dato for ikrafttrædelse og udløb)
- Hvordan forsøget/fravigelsen skal evalueres
- Bekræftelse på opbakning fra skolebestyrelsen på de berørte skoler og kommunalbestyrelsen
Ansøgningen kan herudover med fordel beskrive, hvordan forsøget kan medvirke til at opnå viden med henblik på mulige lovændringer. Kommunens forvaltning skal sende ansøgningen pr. mail til forsoeg@stukuvm.dk
Styrelsen vil, efter ansøgningen er modtaget, igangsætte sagsbehandlingen. Der kan være op til 3 måneders sagsbehandlingstid.
Lovgivning og relevante paragraffer
- § 55, stk. 1, om muligheden for forsøgsvirksomhed og fravigelse af regler for at bevare små skoler.