Udvikling af trygge og inkluderende læringsmiljøer handler om at understøtte skolernes arbejde med trivselsfremmende indsatser. Forskning peger på, at de faktorer der har størst betydning for, om elever trives og lærer i skolen, er forhold, som skolen selv kan arbejde med at forbedre. Det handler om skolens lærings- og undervisningsmiljø, herunder håndteringen af mobning, konflikter, vold, lærer-elevrelationer, sociale dynamikker i fællesskabet med videre.
Læringskonsulenterne har igangsat initiativer, der skal understøtte kommunerne og skoler i at skabe trygge og inkluderende læringsfællesskaber, og derved sikre at alle børn og unge får de bedste betingelser for at udvikle sig, lære og trives i grundskolen og på ungdomsuddannelser.
Rådgivning af skoler, der er udfordret af konflikter, trusler og vold
Læringskonsulenterne tilbyder i en pilotordning rådgivning til tre skoler, der er særligt udfordret af konflikter, vold og trusler.
Rådgivningen tilpasses skolernes konkrete udfordringer, og skolerne understøttes her-og-nu i forhold til at håndtere akutte lokale udfordringer samt at igangsætte forebyggende tiltag, der kan nedbringe hændelser med konflikter, trusler og vold, så der skabes et trygt og inkluderende læringsmiljø, hvor børn kan trives, lære og udvikle sig.
Baggrund for indsatsen:
Indsatsen er igangsat i forlængelse af ministeriets indsats mod vold og trusler mod lærere og pædagoger, som indeholder følgende tiltag:
- ”Forbyg og håndter vold og trusler – en vejledning til skoler og skolers fritidsordninger”. Læs vejledning "Forebyg og håndter vold og trusler".
- Nationalt Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) gennemførte i 2018 en dybdegående undersøgelse af chikane, trusler om vold og fysisk vold rettet mod undervisningspersonale i udvalgte folkeskoler for ministeriet. Se den samlede rapport samt et sammendrag af rapporten.
Hvor er inklusionseftersynets fokus
Inklusionseftersynet peger på, at der er et stort fokus på akutte problemer i grundskolen, hvilket tager ressourcer fra forebyggende indsatser. Forebyggende indsatser begrænser behovet for omfattende støtteindsatser eller specialtilbud senere hen.
Som følge af det store fokus på akutte problemer mangler der viden om, hvilke indsatser og didaktiske tilgange, der har effekt på længere sigt.
Dette bliver tydeligt i eftersynets anbefalinger, der finder, at mange lærere og pædagoger oplever, at de mangler viden og hjælp til konkrete udfordringer i undervisningen, herunder hjælp til at håndtere elever med udadreagerende adfærd.
Se et overblik over inklusionseftersynets anbefalinger på www.denoffentlige.dk.