Elever i folkeskolen skal opfylde bestemte krav for at kunne aflægge folkeskolens prøver. Her kan du se, hvilke krav, eleverne skal opfylde, for at kunne aflægge folkeskolens prøver i 8.-, 9.- og 10. klasse.
Disse krav skal eleverne opfylde i 8. klasse
Alle elever skal inden afslutningen af 8. klassetrin gennemføre en obligatorisk prøve i et af de to-årige praktiske/musiske valgfag:
- billedkunst,
- håndværk/design,
- madkundskab eller
- musik.
NB. 8. klasseprøven indgår i folkeskolens afgangseksamen
Hvis en elev ikke aflægger valgfagsprøven, kan eleven ikke bestå folkeskolens afgangseksamen. Det er skolelederens ansvar at sikre, at alle elever har mulighed for at aflægge valgfagsprøven på 8. klassetrin.
Hvad skal skolen være opmærksom på i forbindelse med den praktiske/musiske valgfagsprøve?
For at undgå fejl og sikre, at alle elever kan gennemføre den praktisk/musiske prøve i 8. klasse, skal skolelederen være særligt opmærksom på følgende situationer:
Elever, der har skiftet skole på 7. eller 8. klassetrin:
Hvis en elev skifter skole, skal eleven som udgangspunkt fortsætte med det valgfag, vedkommende har fulgt hidtil. Hvis det ikke er muligt på den nye skole, er det skolens ansvar at finde en løsning. Skolen skal:- Undersøge, om eleven kan følge undervisningen og tage prøven på en anden skole, fx en nærliggende folkeskole, fri grundskole eller ungdomsskole.
- Hvis det ikke er muligt, skal eleven vælge et nyt valgfag, og skolen skal tilbyde den nødvendige supplerende undervisning, der er nødvendig for, at eleven kan aflægge prøven inden afslutningen af 8. klasse.
Elever, der har/har haft længerevarende, bekymrende fravær:
Hvis en elev har/har haft længerevarende, bekymrende fravær og dermed ikke har færdiggjort undervisningen eller taget prøven, skal skolen tilbyde supplerende undervisning, så eleven får mulighed for at gennemføre prøven på 8. klassetrin.
Elever, der går/har gået på en prøvefriskole på 8. klassetrin:
Elever, der er indskrevet på en prøvefri skole, aflægger som udgangspunkt ikke folkeskolens prøver.
Ønsker eleven at aflægge den praktiske/musiske prøve, skal det ske efter regler om privatister.
Læs mere om prøveaflæggelse for privatister her
Elever, der er udrejst på 8. klassetrin:
En elev, der har været udrejst på 8. klassetrin og bliver indskrevet på en prøveafholdende skole på 9. klassetrin, kan ikke aflægge valgfagsprøven. Eleven kan heller ikke få merit for prøver, som er taget i udlandet.
Hvis en elev rykkes et klassetrin ned:
Skolens leder kan efter samråd med forældrene bestemme, at en elev undervises på samme klassetrin i 2 år, hvis det er til elevens bedste. Hvis en elev undervises på 8. klassetrin af to omgange, skal skolens leder sikre, at eleven aflægger den obligatoriske prøve i det praktisk/musiske valgfag i 8. klasse. Når en elev, der allerede har aflagt 8. klasseprøven, på ny bliver indskrevet på 8. klassetrin, betegnes det som eleven undervises på samme klassetrin i 2 år. Styrelsen kan her oplyse, at for en elev, der grundet sin indskrivning afvikler den obligatoriske 8. klasseprøve to gange, er det er den sidste karakter, der er gældende.
Hvis en elev rykkes et klassetrin op:
Skolens leder kan efter samråd med forældrene bestemme, at en elev rykkes et klassetrin op, hvis det er til elevens bedste. Hvis en elev springer 8. klassetrin over, skal skolen sikre, at eleven aflægger valgfagsprøven i 9. klasse, så eleven ikke mister muligheden for at bestå afgangseksamen, og således er kravet om, at prøven er obligatorisk for eleven, overholdt.
Hvis en elev er fritaget for den praktiske/musiske prøve:
Hvis en elev er fritaget for at aflægge den praktiske/musiske prøve efter gældende regler, skal eleven ikke aflægge prøven.
Elever, der er fritaget for aflæggelse af den obligatoriske praktiske/musiske prøve kan ikke bestå folkeskolens afgangseksamen.
Disse krav skal eleverne opfylde i 9. klasse
Elever i 9. klasse skal aflægge 5 bundne prøver og 2 udtræksprøver.
Elever, som ikke i rette tid har afleveret dispositioner og synopser i fag, hvor det er påkrævet for at aflægge prøve, kan ikke deltage i prøven. Derfor betragtes det som udeblivelse fra prøven, og eleven kan ikke deltage. Dette betyder, at eleven skal have tilbudt en sygeprøve snarest muligt.
Elever i 9. klasse kan tilmeldes de frivillige prøver i valgfagene fransk, tysk, håndværk og design, billedkunst, musik og madkundskab efter aftale med forældre og lærere.
Disse krav skal eleverne opfylde i 10. klasse
Prøver i 10. klasse er frivillige for eleverne. Elever kan kun aflægge prøve i fag, hvor de har fulgt undervisningen. Skolelederen vurderer, om en elev har deltaget tilstrækkeligt i undervisningen til at kunne aflægge prøve.
Forældre, lærere og eleven kan i fællesskab beslutte, om eleven skal tilmeldes prøve. Skolen har ansvaret for at sikre, at tilmeldingen sker korrekt.
Elever kan kombinere prøver fra 9. og 10. klasse i fag, hvor der både er en mundtlig og skriftlig prøve. Dette kan gøres, hvis det er til gunst for ansøgeren.
Hvis en skriftlig prøve består af flere delprøver, skal eleven gennemføre alle delprøver, før prøven er aflagt. Fx skal en elev aflægge prøve i både matematik uden hjælpemidler og matematik med hjælpemidler for at få aflagt skriftlig matematik FP9. Det samme gælder for skriftlig dansk FP9, hvor eleven skal aflægge prøve i retskrivning, læsning og skriftlig fremstilling før at prøven er aflagt. Det er ikke muligt kun at aflægge dele af en prøve. Fx kan en elev ikke aflægge prøven i skriftlig fremstilling for 10. klasse og samtidig aflægge prøven i retskrivning for 9. klasse.
Læs mere om gunstreglerne, hvordan dette kan gøres, og se eksempler på udregning (viden.stil.dk)