Vigtig information om aktuel aflæggelse af skriftlige prøver i FP9 og FP10 engelsk, tysk og fransk maj 2025
Styrelsen for Undervisning og Kvalitet er blevet opmærksom på, at få elever kan opleve problemer, når besvarelsen aflagt i det centralt stillede tekstfelt i skriftlig fremstilling i engelsk, tysk og fransk skal printes. Fejlen, som nogle elever oplever, er, at dele fra sidehovedet står oven i selve besvarelsen og ’skygger’ for det, eleverne har skrevet.
Styrelsen kan på nuværende tidspunkt ikke ændre i prøverne og rette fejlen, og skolerne må derfor anvende følgende tiltag, for at undgå at eleverne oplever udfordringer med at printe. Dette er relevant for følgende prøver:
FP9 skriftlig engelsk onsdag d. 7. maj 2025
FP10 skriftlig engelsk torsdag d. 8. maj 2025
FP9 skriftlig tysk fredag d. 9. maj 2025
FP9 skriftlig fransk mandag d. 12. maj 2025.
Anvend anden browser
Problemet lader til primært at berøre elever, der anvender MacBook og som samtidig anvender browseren Safari. Hvis jeres elever anvender MacBook vil vi derfor opfordre til, at eleverne anvender en anden browser end Safari. Det er vigtigt, at den anden browser anvendes fra prøvens begyndelse, da man ikke kan skifte browser undervejs.
Skulle problemet alligevel opstå, således at sidehovedet står oven i elevens besvarelse, når der udskrives, kan skolerne anvende følgende løsning.
Print af skriftlig fremstilling via den automatisk gemte txt-fil
Når eleven trykker på print-ikonet gemmes automatisk en txt-fil med elevens besvarelse. I nogle browsere skal eleven trykke på ’Gem’ eller ’Tillad’ for at filen downloades automatisk.
For at finde den automatisk gemte txt-fil åbnes computerens download/overførsler-mappe. Derefter lokaliseres txt-filen, som hedder fx: FP9_Engelsk_Skriftlig_fremstilling_backup.txt. Der kan også søges på computeren efter filen. Bemærk dog, at har man trykket flere gange på print, kan der stå et tal i parentes efter titlen, fx ”(2)”.
Når filen er lokaliseret åbnes og udprintes txt-filen. Det er vigtigt, at eleven og den tilsynsførende begge underskriver, samt at det samlede antal sider påføres den printede version.
Bemærk, at selve udskrivningen af besvarelsen godt kan finde sted efter prøvetidens udløb, så længe eleven har afsluttet besvarelsen og trykket print inden for selve prøvetiden. Skulle I, mod forventning, opleve nogle af ovenstående problemer, kan I derfor godt løse problemet efter prøvetidens udløb, så længe eleven er under opsyn og ikke arbejder videre på sin besvarelse.
Censorer, der skal bedømme skriftlig fremstilling i engelsk, tysk og fransk, orienteres om, at en uhensigtsmæssig opsætning af besvarelsen grundet printerproblemer ikke må tælle negativt i bedømmelsen.
Fra og med skoleåret 2024/2025 skal elever i 9. og 10. klasse anvende et nyt, centralt stillet tekstfelt til besvarelse af delprøven i skriftlig fremstilling i engelsk, tysk og fransk. Tekstfeltet findes digitalt sammen med prøveoplægget i skriftlig fremstilling, som tilgås via testogprøver.dk. Det er obligatorisk at aflægge prøven i skriftlig fremstilling i tekstfeltet, og elever må derfor ikke længere benytte Word eller andre tekstbehandlingsprogrammer til at besvare prøveoplægget.
Det nye tekstfelt skal sikre en mere ligeværdig, retfærdig afprøvning af eleverne, fordi alle elever skriver deres besvarelse i et system med samme funktionalitet og samme adgang til hjælpemidler. Samtidig vil det nye prøveformat lette tilsynsopgaven i prøvesituationen ved at imødegå udfordringerne med utilsigtet og tilsigtet snyd med brug af bl.a. ordforslagsfunktionen, oversættelsesprogrammer og kunstig intelligens.
Information om nye prøvevilkår og tekstfelt
Med tekstfeltet skriver eleverne deres besvarelse direkte ind i et lukket skrivefelt i prøven i stedet for at udarbejde besvarelsen i et tekstbehandlingsprogram. Tekstfeltet indeholder ikke stave- og grammatikkontrol. Det betyder, at tekstfeltet hverken viser de blå og røde streger, der indikerer en stave- eller grammatikfejl eller alternative skrivemåder (ordforslag). Eleverne skal således selv forsøge at finde frem til den korrekte stavemåde.
Tekstfeltet er lavet således, at elever ikke kan kopiere tekst ud eller ind af tekstfeltet. På den måde vanskeliggøres snyd via eksempelvis ChatGPT og Google Translate.
Eleverne må fortsat anvende ordbøger og grammatiske oversigter som hjælpemiddel. Kan disse ikke medbringes eller opbevares lokalt, kan de efter skolelederens nærmere anvisninger tilgås via internettet.
Når opgaven er færdiggjort, vil besvarelsen kunne printes og afleveres, eller omdannes til en PDF, der kan printes.
De nærmere rammer for prøven, herunder prøvens forløb, varighed, hjælpemidler, bedømmelse mv., er tilgængelige i prøvevejledningerne for hhv. tysk, engelsk og fransk
Elever, der aflægger prøve på særlige vilkår, kan anvende digitale hjælpemidler i tekstfeltet
Tekstfeltet er blevet afprøvet i samarbejde med leverandørerne bag de mest anvendte læse- og skriveværktøjer, som ordblinde elever anvender, herunder AppWriter og IntoWords. Elever, der aflægger prøve på særlige vilkår, anvender digitale hjælpemidler i tekstfeltet med henblik på at blive stillet lige med øvrige elever i prøvesituationen. Det anbefales, at ordblinde elever anvender én af de ovenstående læse- og skriveværktøjer.
Styrelsen anbefaler, at elever, der aflægger prøve på særlige vilkår, inden prøven, har afprøvet deres læse- og skriveværktøjer i tekstfeltet, så eleven føler sig tryg ved at bruge programmerne i en prøvesituation. Undervisere har mulighed for at hjælpe elever med at afprøve læse- eller skriveværktøjer i tekstfeltet ved at hente et prøvesæt med tekstfeltet i på Prøvebanken.
Vigtig information om cloud-baserede hjælpeprogrammer
Bemærk at nogle hjælpeprogrammer (for eksempel AppWriter eller IntoWords) ikke nødvendigvis har tilladelse til at anvendes på filer, der ligger lokalt på en elevs computer.
Hvis en elev oplever problemer med at benytte for eksempel AppWriter Cloud på et opgavesæt, der er hentet ned fra prøvebanken, skal man derfor gøre følgende:
- Højreklik på AppWriter-udvidelsen i browseren
- Gå ind under ”Administrer udvidelsen”
- Klik på ”Tillad adgang til webadresser på filer”
Hvis I oplever problemer med AppWriter eller et andet 3.-partsprogram bedes I kontakte leverandøren af programmet.
Nyhed: Automatisk gem-funktion i tekstfeltet
Tekstfeltet er designet så det løbende gemmer en midlertidig kopi af elevens besvarelse lokalt i elevens browser, hvorfra prøvebesvarelsen udarbejdes. Det betyder, at hvis eleven ved en fejl kommer til at lukke sit browservindue eller slukke sin computer, vil elevens besvarelse stadig være at finde, når eleven igen åbner prøven med samme browser.
Udover at besvarelsen gemmes automatisk i elevens browser, har tekstfeltet inden prøverne i maj-2025 fået ny automatisk gem-funktion for yderligere sikring af elevens besvarelse. Den nye funktion gør, at når eleven trykker på print-ikonet, gemmes besvarelsen automatisk lokalt i en .txt-fil på elevens computer i computerens download-mappe.
I nogle browsere vil eleven aktivt skulle trykke ’Gem’ eller ’Tillad’ for at filen gemmes. Se eksempler på STILs hjemmeside om tekstfeltets funktioner (link herunder).
Den gemte fil skal kun bruges i helt særlige tilfælde ved systemnedbrud og hvis browseren mod forventning ikke har gemt elevens besvarelse. Læs på STILs hjemmeside, hvordan .txt-filen anvendes til at gemme elevens besvarelse.
Bedømmelse af opgaven i skriftlig fremstilling for nyt prøveformat
I vurderingen af opgaven i skriftlig fremstilling i engelsk, tysk og fransk tager bedømmerne højde for, at eleven under opgavebesvarelsen har haft adgang til færre hjælpemidler. I prøvevejledningen fremgår det, at der skal foretages en helhedsorienteret bedømmelse og skelnes mellem meningsforstyrrende og ikke-meningsforstyrrende fejl. Enkelte fejl, som en aktiv stave- og grammatikkontrol almindeligvis ville have opfanget, bør ikke være udslagsgivende i bedømmelsen.
Afprøvning af tekstfeltet
Eleverne har forinden afviklingen af skriftlige sprogprøver mulighed for at afprøve tekstfeltet. Målet er, at alle skoler er trygge ved formatet og har haft mulighed for at afprøve tekstfeltet forud for prøverne.
Tekstfeltet er ikke bundet op på en bestemt prøve, hvilket betyder, at det er muligt at afprøve tekstfeltet sammen med et hvilket som helst prøveoplæg. Det kan både være tidligere prøveoplæg og/eller øvesæt, der findes på Prøvebanken, eller prøveoplæg der er udarbejdet i undervisningen.
Se vejledningen nedenfor for hvordan en skole kan afprøve tekstfeltet.
Prøvebanken.dk og udpakning af zip-filer
På prøvebanken.dk kan skoler finde tidligere prøvesæt i engelsk, tysk og fransk, hvor tekstfeltet er integreret. Hvis skolen ønsker at afprøve tekstfeltet, skal skolen:
1. Gå ind på Prøvebanken.dk
2. Hente et prøvesæt med et integreret tekstfelt (en zip-fil)
3. Distribuere denne til eleverne ved enten, at:
a. pakke zip-filen ud inden eleverne modtager filen
b. sende zip-filen til eleverne, der selv pakker filen ud på deres computer
4. Eleverne kan nu benytte tekstfeltet heri til at besvare den stillede opgave
Se styrelsens vejledning til udpakning af zip-filer (pdf)
OBS. Når de ordinære prøver, såvel som de centralt stillede øveprøver, i skriftlig fremstilling i engelsk, tysk og fransk skal afvikles, tilgås prøveoplæggene og tekstfeltet fra testogprøver.dk. Ved aflæggelse af disse prøver, skal der ikke udpakkes en zip-fil.
Hvor længe gemmes besvarelsen i tekstfeltet, når vi afprøver tekstfeltet i undervisningen?
Som ved de ordinære prøver gemmer tekstfeltet løbende en midlertidig kopi af elevens besvarelse lokalt i den browser, hvorfra prøvebesvarelsen udarbejdes. Det betyder, at hvis eleven ved en fejl kommer til at lukke sit browservindue eller slukke sin computer, vil elevens besvarelse stadig være at finde, når eleven igen åbner prøven med samme browser. Ved skolens øveprøver eller terminsprøver kan elever opleve, at deres besvarelse er at finde i tekstfeltet senere, eller dagen efter, eller at en besvarelse, der er udarbejdet i ét fag, fx engelsk, findes, når prøven i et andet fag, fx tysk, åbnes efterfølgende. Dette vil ikke forekomme ved de ordinære prøver.