Hop til indhold

Skolemad er i forsøget defineret som et frokostmåltid, der tager hensyn til De officielle Kostråd. Dette sikrer, at madordningerne er baseret på anbefalinger til sund mad og drikke, og som samtidig tager hensyn til klimaet.

Der opfordres endvidere til, at maden laves af friske og nærende danske råvarer med en vejledende råvarepris på ca. 15 kr. pr. måltid, og at kommuner og skoler har fokus på kvaliteten af maden i deres anvendelse af tilskuddet.

Det er op til kommuner og frie grundskoler at fastsætte de konkrete rammer for organiseringen af skolemadsordningen, herunder om forældre på dagsbasis kan til- og fravælge deltagelse i skolemadsordningen. Skolerne beslutter hermed selv, hvordan de vil organisere skolemadsordningen, herunder om maden kommer fra et skolekøkken eller en ekstern leverandør, graden af elevinddragelse, de pædagogiske rammer og andre praktiske foranstaltninger. Ordninger med skolemad kan således tilrettelægges efter lokale hensyn, ønsker og behov. 

Frokostordningen skal i udgangspunktet tilbydes alle skoledage, men der kan lokalt besluttes undtagelser, fx i forbindelse med udflugter mv.

Der stilles ikke krav om, at de deltagende skoler skal afvikle eventuelle eksisterende madordninger, så længe ordningen i indsatsklasserne lever op til forsøgets rammer senest ved udgangen af 2025.

Det gode fælles måltid i skolen

Med henblik på at styrke trivslen og fællesskaber blandt eleverne opfordres de deltagende skoler til lokalt at arbejde med rammer for måltidet, hvor elever i en klasse spiser sammen, herunder også elever der vælger at medbringe madpakke, og med en voksen. Fødevarestyrelsen har udarbejdet anbefalinger til rammer om det gode måltid i skolen, som skolerne kan benytte. Skoler opfordres desuden til, at eleverne inddrages i planlægningen, tilberedningen, anretningen mv. af maden, i det omfang det er muligt.  

Sidst opdateret: 5. maj 2025