EUD-aftalen "Fra folkeskole til faglært – Erhvervsuddannelser til fremtiden" fra 2018 omfatter et initiativ om forenkling af beskrivelsessystemet. Formålet er at få enklere og tydeligere mål for skolernes tilrettelæggelse af undervisningen.
Beskrivelsessystemet, som indgår i forenklingen, omfatter følgende tre niveauer:
- Uddannelsesbekendtgørelsen
- Uddannelsesordningen
- Den lokale undervisningsplan (LUP)
Reglerne i bekendtgørelse om erhvervsuddannelser om de lokale undervisningsplaner, uddannelsesbekendtgørelser og uddannelsesordninger blev ændret ved bekendtgørelse nr. 1537 af 30. juni 2021 om ændring af bekendtgørelse om erhvervsuddannelser (retsinformation.dk), samt bekendtgørelse nr. 1538 af 30. juni 2021 om ændring af bekendtgørelse om prøver og eksamen i grundlæggende erhvervsrettede uddannelser (retsinformation.dk)
Ændringer i den lokale undervisningsplan
Kravene til, hvad skolerne skal beskrive i deres LUP, jf. § 53 i bekendtgørelse om erhvervsuddannelser, er minimumskrav, der fokuserer på skolens undervisning og bedømmelse. Minimumskravene til LUP er fremover, at den skal indeholde en beskrivelse af følgende tre punkter:
- Læringsmål for undervisningen
- Indholdet i undervisningen
- Evaluering og bedømmelse
Her kan du læse mere om de nye lokale undervisningsplaner og finde inspirationsmateriale (emu.dk).
Ændringer i uddannelsesbekendtgørelserne
Regelændringerne giver hjemmel til implementering af følgende ændringer i uddannelsesbekendtgørelserne:
- Overgangskrav (ændring af § 3): De nuværende mål for viden, færdigheder og kompetencer skal sammenskrives til nye kompetencemål, som indeholder viden og færdigheder. Derved harmoniseres målbeskrivelser for grund- og hovedforløb.
- Kvalitetssikring af prøvereglerne (§ 6 eller 7): Alle uddannelsesbekendtgørelser skal indeholde en overordnet, men systematisk beskrivelse af de fire prøveelementer: 1) mål og krav til prøven, 2) eksaminationsgrundlag, 3) bedømmelsesgrundlag og 4) bedømmelseskriterier. Bestemmelser om prøverne, der er beskrevet i uddannelsesordningerne, men som bør have retsvirkning, flyttes til uddannelsesbekendtgørelsen.
Ændringer i uddannelsesordningerne
Regelændringerne omfatter en forenkling af uddannelsesordningernes indhold og brugerflade. Forenklingen har til hensigt at undgå overlap og gentagelser.
De nuværende fire dokumenter: 1) tekstdokumentet, 2) den lille fagoversigt, 3) den udvidede fagoversigt samt 4) regnearket – bliver erstattet af én digital brugerflade, som indeholder alle uddannelsesordningens oplysninger.
Overordnet tidsplan for ændringer i uddannelsesbekendtgørelse og uddannelsesordning som følge af forenklingsprocessen
Tid | Aktivitet |
10. november 2021 | Workshop for de faglige udvalg om prøveparagraffen §§ 6 og 7 |
31. december 2021 | Den nye brugerflade for uddannelsesordninger forventes færdigudviklet |
15. januar 2022 | Faglige udvalg indsender færdigt udkast til nye uddannelsesbekendtgørelser |
Marts 2022 | Uddannelsesbekendtgørelser udstedes og uddannelsesordninger sendes i høring ( 4 uger) |
Juni | Godkendelse af uddannelsesordninger |
Processen 2021-2022
Hvis det faglige udvalg alene skal revidere deres uddannelsesbekendtgørelse og uddannelsesordning som følge af forenklingsprocessen, skal de så indsende en udviklingsredegørelse?
Nej, det faglige udvalg skal ikke indsende en udviklingsredegørelse, så længe disse ændringer vedrører omskrivning af § 3 og § 6 ift. de nye skabeloner, og ikke nye tilføjelser og indholdsmæssige ændringer ift. de to §§.
Hvornår kræver ændringer i §3 og §6 en udviklingsredegørelse?
Hvis det faglige udvalg ønsker ændringer i uddannelsens indhold eller prøveform, skal der indsendes udviklingsredegørelse.
Ændringer til uddannelsesbekendtgørelsens §3
Hvad består ændringen i § 3 (overgangskrav) i uddannelsesbekendtgørelsen i?
De nuværende mål for viden, færdighed og kompetencer skal sammenskrives til nye kompetencemål, som indeholder viden og færdigheder. Derved harmoniseres målbeskrivelser for grund- og hovedforløb.
Ændringer til uddannelsesbekendtgørelsens §6 / 7
Hvad består ændringen i §§ 6 / 7 (kvalitetssikring af prøveregler) i uddannelsesbekendtgørelsen i?
Alle uddannelsesbekendtgørelser skal fremover indeholde følgende punkter, der skal være tydeligt beskrevet i § 6 eller 7 i alle uddannelsesbekendtgørelser:
- Prøvens forløb
- Mål og krav
- Eksaminationsgrundlag
- Bedømmelsesgrundlag
- Bedømmelseskriterier
Bestemmelser om prøverne, der er beskrevet i uddannelsesordningerne, men som bør have retsvirkning, flyttes til uddannelsesbekendtgørelsen.
Ændringen skal indskrives i ny skabelon for de forskellige prøveformer.
Hvad er definitionen på en skoleprøve?
En prøve der afholdes af skolen i den sidste skoleperiode i uddannelsen. Prøven afholdes efter regler i eksamensbekendtgørelsen. Skolen stiller prøven medmindre andet fremgår af uddannelsesbekendtgørelsen.
Hvad er definitionen på en svendeprøve i den sidste oplæringsperiode?
Prøven afholdes af det faglige udvalg som afslutning på oplæringsuddannelsen, efter at skoleundervisningen er gennemført. Prøven afholdes således i praktikperioden efter den sidste skoleperiode. Denne prøveform har hjemmel i eud-lovens § 33 stk. 4.
Hvad er definitionen på en svendeprøve i den sidste skoleperiode?
Prøven er en svendeprøve, der afholdes i den afsluttende skoleperiode, og som helt eller delvist udgør en svendeprøve. Prøven tilrettelægges i samarbejde mellem skolen og det faglige udvalg.
Reglerne om denne prøveform er fastsat i eksamensbekendtgørelsens § 11, hvorfor prøven også kaldes § 11-prøven. Skolen stiller prøveopgaverne efter samråd med og evt. forslag fra det faglige udvalg. Det skal fremgå af uddannelsesbekendtgørelsen, at prøven helt eller delvist udgør en svendeprøve.
Hvilken § 6 skabelon skal vi bruge, hvis uddannelsen indeholder flere prøveformer i den afsluttende prøve?
Nogle faglige udvalg har en kombination af to prøvetyper, f. eks. en skoleprøve i sidste skoleperiode efterfuldt af en svendeprøve i den efterfølgende praktikperiode. Faglige udvalg, der har to prøveformer, beskriver hver prøve i et særskilt stykke. Herefter beskrives, hvordan det samlede resultat beregnes. Hvis det faglige udvalg finder behov for en anden opdeling, kan udvalget kontakte styrelsen
Ændringer til uddannelsesordningen
Hvordan adskiller den nye brugerflade i uddannelsesadministration.dk sig fra den gamle?
De fire dokumenter, som den eksisterende uddannelsesordningen består af (tekstdokumentet, den lille fagoversigt, den udvidede fagoversigt og regnearket) erstattes af én samlet brugerflade, der udgør en forenklet uddannelsesordning.
Hvordan taster de faglige udvalg i uddannelsesadministration.dk inden den nye brugerflade træder i kraft?
De faglige udvalgs fagtilknytning i uddannelsesadministration.dk vil være uforandret, og de aktuelle tilknytninger vil fortsat være gældende. De faglige udvalg skal således ikke foretage nye fagtilknytninger som resultat af forenklingen.
Tekstdokumentet erstattes af en forside til den digitale brugerflade, hvor det faglige udvalg kan videreføre nødvendige oplysninger.
De faglige udvalg vil modtage en vejledning i indtastning i den nye brugerflade samt invitation til et webinar forud for udvalgenes arbejde med indtastningen i foråret 2022.
Hvor skal informationer, der tidligere stod i uddannelsesordningens tekstdokument, stå, når det bortfalder?
Den forenklede uddannelsesordning indeholder beskrivelse af fag og praktikmål med samme oplysninger som i det nuværende beskrivelsessystem.
Bestemmelser i uddannelsesordningen, der bør have retsvirkning, skal beskrives i uddannelsesbekendtgørelsen.
Øvrige informationer, som har betydning for bedømmelse, bør være beskrevet i censorvejledninger, retningslinjer eller anden kommunikation mellem FU og skolerne.
Der er vil i den nye uddannelsesordning være en forside, hvor nødvendige oplysninger kan beskrives, herunder:
- Tilknytning til uddannelsesbekendtgørelse, version og ikrafttrædelsesdato.
- Afkortning af erhvervsuddannelse for voksne (euv).
- Ændringer i uddannelsen, som er indført i den aktuelle version.
- Evt. fag, som eux-elever ikke skal gennemføre.
- Samlet varighed af valgfri specialefag samt evt. vilkår for valg af valgfri specialefag.
- Varighed af valgfag.
- Oversigt over fordeling af skole- og praktikperioder.
- Evt. henvisning til censorvejledning efter det faglige udvalgs ønske
Samt evt. kort information om forhold, som er helt særlige for den enkelte uddannelse og som ikke kan rummes hverken i uddannelsesbekendtgørelsen eller i censorvejledningen.