Hop til indhold

På denne side kan institutioner læse retningslinjer om praktiske og proceduremæssige forhold ved prøveafholdelse af de mundtlige prøver på almen voksenuddannelse (avu), der er fastsat af Styrelsen for Undervisning og Kvalitet jf. § 5 i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Institutioner kan fastsætte lokale regler og retningslinjer

Institutioner kan vælge at fastsætte yderligere, lokale retningslinjer i forbindelse med prøveafholdelse på avu. Institutionerne kan for eksempel fastsætte retningslinjer om eventuelle frister for tilmelding, prøve- og eksamensperioder samt tidspunkter, konsekvenser af forstyrrende adfærd samt krav om identiteten på en eksaminand ved f.eks. at udbede sig billedlegitimation. 

Institutionens lokalfastsatte regler og retningslinjer skal være tilgængelige på institutionens hjemmeside. jf. § 6, stk. 5, i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Før den mundtlige prøve

I forbindelse med afviklingen af en mundtlig prøve, skal institutionen fremsende prøveplanen og eksaminationsgrundlaget, sikre at eventuelt prøvemateriale er tilgængeliggjort samt oplyse eksaminander om tilladte hjælpemidler. Læs mere herunder. 

Prøvematerialet er fortroligt frem til prøvens afholdelse 

Det er den prøveansvarlige institutions ansvar at sende hhv. prøveplanen og eksaminationsgrundlaget og eventuelt andet materiale til censor mindst otte arbejdsdage før prøveafholdelsen. Censor skal umiddelbart efter modtagelsen af materiale kvittere herfor. 

Det er vigtigt, at institutionen er særligt opmærksom på, at prøvematerialet behandles fortroligt frem til prøvens begyndelse. Eksaminanden må således ikke gøres bekendt med eksaminationsgrundlaget.

Bemærk at selve eksaminationstiden må ikke overstige seks timer per dag for eksaminator og censor.

Institutionen skal før prøven sikre, at eksaminanderne kender til reglerne for prøven

Før en prøve påbegyndes, er det institutionens ansvar, at eksaminanderne er bekendt med:

  • konsekvenser ved sygdom, udeblivelse og for sent fremmøde
  • tilladte hjælpemidler
  • hvornår en prøve begynder og slutter
  • mulighed for at få tildelt særlige prøvevilkår
  • konsekvenserne af at skaffe sig eller yde uretmæssig hjælp
  • klageprocedure og klagefrister.

Institutionen kan fastsætte yderligere retningslinjer herunder retningslinjer om konsekvenser af forstyrrende adfærd. Institutionen vil kunne kontrollere identiteten på en eksaminand ved at udbede sig billedlegitimation jf. § 6, stk. 4, i den almene eksamensbekendtgørelse.

Selvstuderende

Personer, der ikke har deltaget i undervisningen, kan indstille sig til prøve som selvstuderende. Det er en forudsætning herfor, at den selvstuderende opfylder adgangskravet for at aflægge prøve jf. § 8 i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Selvstuderende tilbydes faglig vejledning, der gives individuelt eller i grupper af selvstuderende.

Særligt om prøver i forbindelse med fagelementer

Et fagelement leder ikke frem til prøve, men selvstuderende, der ønsker at aflægge prøve efter undervisningen i et fagelement, vil kunne aflægge prøve i faget jf. kap. 3 i bekendtgørelsen om almen voksenuddannelse. 

Der gælder forskellige krav for selvstuderendes aflevering og eksaminationsgrundlag ved de mundtlige prøver. Se læreplanerne for de enkelte fag på siden om fag og læreplaner.

Aflæggelse af prøver på ordinære og særlige vilkår

Eksaminander kan aflægge avu-prøve på ordinære prøvevilkår eller på særlige prøvevilkår, jf. § 19, i den almene eksamensbekendtgørelse.

Såfremt der er eksaminander, der aflægger en mundtlig prøve på særlige vilkår, skal prøvemateriale tilgængeliggøres. 

Det er institutionens ansvar at sikre, at prøvematerialet er tilgængeliggjort. Dette kan for eksempel gøres ved, at institutionen selv kan forestå OCR-behandlingen. Eksaminanden skal også have udleveret et fysisk eksemplar af eksaminationsgrundlaget.

Blindtrækning – tilgængeliggørelse af prøvemateriale 

Institutionens leder kan give en eksaminand mulighed for at trække sin opgave før de øvrige eksaminander. Formålet er at sikre, at institutionens ansatte har tilstrækkelig tid til at gøre prøvematerialet tilgængeligt for eksempelvis et oplæsningsprogram før selve prøven. Denne fremgangsmåde betegnes som blindtrækning.

Blindtrækning skal gennemføres i så god tid inden prøven, at der er mulighed for at fremstille eller bestille det nødvendige tilgængelige materiale. Det forudsætter en afvigelse fra den normale procedure, hvor opgaven trækkes umiddelbart før forberedelsestiden, mens censor er til stede.

Det er vigtigt, at kursisten hverken før eller efter lodtrækningen kan identificere prøvematerialet. Dette sikrer, at ingen opnår en fordel sammenlignet med de øvrige eksaminander.

Hvis blindtrækningen gennemføres før forberedelsestiden eller selve prøven, skal den overholde § 12 i den almene eksamensbekendtgørelse.

Det indebærer, at eksaminator samt enten censor (jf. § 23), institutionens leder eller en person udpeget af lederen kan være til stede ved lodtrækningen, jf. § 23 i den almene eksamensbekendtgørelse. 

Hjælpemidler

Under prøven er anvendelse af hjælpemidler, herunder elektroniske, tilladt, medmindre der i reglerne for den enkelte prøve er fastsat begrænsninger. Eksaminanden har alene adgang til internettet, 
for så vidt angår egne læremidler, egne notater og egne arbejder jf. § 15, stk. 1 og 2 i den almene eksamensbekendtgørelse.

Institutionen skal altid orientere sig i den gældende læreplan for det enkelte fag for at være opdateret på, om der er fastsat yderligere begrænsninger. Læreplan for det enkelte fag og niveau findes på ministeriets hjemmeside om fag og læreplaner.

Institutionen skal være opmærksom på, at reglerne i avu-bekendtgørelsens bilag for enkelte fag begrænser eller afskærer adgangen til at bruge hjælpemidler i forhold til hovedreglen i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Se oversigten over tilladte hjælpemidler ved mundtlige prøver på avu:

Brug af AI-baserede værktøjer som f.eks. ChatGPT 

Brug af værktøjer baseret på generativ kunstig intelligens f.eks. ChatGPT og andre lignende værktøjer må ikke anvendes til de mundtlige prøver. Det skyldes, at brugen af sådanne værktøjer ikke betegnes som eksaminandens egen og selvstændige besvarelse, hvorfor anvendelse af sådanne værktøjer betragtes som snyd, jf. § 20 i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Det er heller ikke tilladt at anvende Google Translate, da dette ikke er omfattet af definitionen ”egne læremidler”, jf. § 15, stk. 2 i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Under den mundtlige prøve

Institutionen skal i forbindelse med afviklingen af en mundtlig prøve være opmærksomme på, om der er eksaminander, der skal aflægge prøven på særlige vilkår. 

Særligt for ordblinde eksaminander

Institutionen distribuerer eventuelt tilgængeliggjort prøvemateriale til ordblinde eksaminander for eksempel via USB-stik. Eksaminanden skal også have udleveret et fysisk eksemplar af eksaminationsgrundlaget.

Håndtering af snyd eller formodning om snyd

Det er institutionslederens ansvar at sikre, at eksaminanden kender reglerne om snyd. Såfremt der under en prøve opstår formodning om snyd, skal tilsynsførende kontakte institutionens prøveansvarlige med henblik på handling. 

Formodning om snyd under en prøve 

Kan formodningen om snyd bekræftes under prøven, og erkender eksaminanden at have snydt, skal institutionen bortvise eksaminanden fra prøven.

Kan formodningen om snyd ikke bekræftes under prøven, bør eksaminanden færdiggøre prøven. Institutionen skal efterfølgende træffe afgørelse om, hvorvidt eksaminanden har snydt.

Formodning om snyd efter prøven 

Såfremt prøveansvarlig, eksaminator eller censor efter prøven har formodning om, at en eksaminand uretmæssigt har skaffet sig eller ydet hjælp, skal dette indberettes til institutionen jf. § 20, stk. 2, i den almene eksamensbekendtgørelse (retsinformation.dk).

Trods formodning om snyd skal der gives en karakter. Denne bortfalder såfremt formodning om snyd bekræftes. 

Efter den mundtlige prøve er afsluttet 

Når prøven er afsluttet, skal både censor og eksaminator underskrive karakterlisten.

Censor og eksaminator skal opbevare deres noter i et år af hensyn til behandling af en evt. klage, jf. § 29, stk. 3, i den almene eksamensbekendtgørelse.

Det skyldes, at eksaminanden vil kunne bede om at få udleveret noterne.

Sidst opdateret: 14. april 2025