Hop til indhold

Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling offentliggjorde i februar 2015 en ordblindetest, der skal sikre, at elever identificeres på et sikkert og ensartet grundlag, uafhængigt af hvilken kommune de bor i. I dag – lidt over ét år efter – bruger alle landets kommuner testen.

Med Satspuljeaftalen har regeringen sammen med partierne bag sikret, at forældre fremover har ret til at få deres barn testet for ordblindhed, når der er mistanke herom en gang i løbet af skoleforløbet.

Men identifikation kan ikke stå alene. Ministeriet offentliggør derfor i dag inspirationsmaterialet Ordblindhed i grundskolen, der skal hjælpe kommuner og skoler med, hvordan de følger op på elever, der testes ordblinde. Inspirationsmaterialet er målrettet læsevejledere og læsekonsulenter, men også elever, forældre, lærere og pædagogisk personale og skoleledelser.

”At en elev bliver testet ordblind, gør ikke nødvendigvis eleven klogere på sin situation. Elever, der er testet ordblinde, har brug for støtte både til at forstå ordblindheden og til at leve med den. Det næste vigtige skridt er at tilrettelægge et skoleforløb, hvor eleven trives og udvikler sin læsning og skrivning og samtidig får den fornødne hjælp,” siger minister for børn, undervisning og ligestilling Ellen Trane Nørby.

Inspirationsmaterialet giver eksempler på cases, metoder og overvejelser fra dygtige og professionelle fagfolk i Danmark. Inspirationsmaterialet bygger desuden på viden og råd fra ordblinde elever og fra forældre til ordblinde børn. Materialet tager udgangspunkt i dansk og international forskning i elever, der udvikler alvorlige specifikke læsevanskeligheder: ordblindhed.

Inspirationsmaterialet offentliggøres på vidensportalen EMU.dk.

Ministeriet indledte i marts 2016 et udviklingsarbejde på ordblindeområdet, der skal sikre, at ordblinde børn, unge og voksne får den tilstrækkelige hjælp til, at de får samme muligheder som andre. Inspirationsmaterialet Ordblindhed i grundskolen er en del af udviklingsarbejdet. I efteråret 2016 offentliggør ministeriet en række initiativer på ordblindeområdet.

Fakta
  •  3-7 procent af befolkningen er ordblinde. Ordblinde har vanskeligheder med at lære at læse det skrevne ord, fordi de har svært ved at forbinde bogstaver med deres lyde.
  • Inspirationsmaterialet findes som samlet rapport målrettet læsevejledere og læsekonsulenter og som små inspirationskanaler, der henvender sig til elever, forældre, lærere og pædagogisk personale, læsevejledere, skoleledelser og læsekonsulenter i kommunale forvaltninger.
  • Inspirationsmaterialet Ordblindhed i grundskolen findes her.
  • Inspirationsmaterialet er udarbejdet af HUSET Jandorf for Ministeriet for Børn, Undervisning og Ligestilling.