Regeringen har foreslået en ændring i tilskud til ungdomsuddannelsernes fællesbibliotek og studieretningen i græsk og latin. Det har affødt stærke reaktioner. Men lad os være helt klare: Vi foreslår ikke at nedlægge græsk og latin. Vi vil blot fjerne et særtilskud, som fagene har modtaget siden 2005. Vi lukker heller ikke fællesbibliotekerne. De får stadig et stort tilskud, samtidig med at vi med den nye folkeskoleaftale har afsat 540 millioner kroner til flere fysiske bøger.
Når vi taler om dannelse, handler det ikke kun om at bevare enkelte fag eller tilskud. Det handler om at sikre, at vores uddannelsessystem er i balance. At det er økonomisk bæredygtigt, og at vi fordeler midlerne retfærdigt. Vi omfordeler penge fra særtilskud til at styrke skoler, som har større behov - for eksempel i yderområderne og til handelsgymnasierne. Det betyder, at vi skaber et mere retfærdigt system, hvor pengene fordeles efter behov og ikke på baggrund af historiske særordninger.
Vi har 18 studieretninger på stx. Græsk og latin er den eneste, der får et særligt tilskud. IT og Virksomhedsøkonomi, Geovidenskab A og Arkitektur og Design og masser andre mindre fag og studieretninger får ikke den slags ekstra penge, selv om de er små. De lever inden for gymnasiets normale økonomiske rammer. Hvorfor skal græsk og latin have særbehandling, når andre små fag må klare sig selv? Det ser jeg ikke meget mening i. Vi ønsker at skabe et retfærdigt og gennemskueligt system, hvor alle fag stilles lige.
Jeg ved, at mange lærere brænder for deres fag, og jeg respekterer den faglige stolthed. Men som minister er det min opgave at se på helheden. Vi skal prioritere vores ressourcer på en måde, der kommer flest muligt til gode. Det betyder, at vi nogle gange må tage afsked med ordninger, der ikke længere giver mening i et moderne uddannelsessystem. Så skolerne kan prioritere deres penge bedst muligt, så vi får mest kvalitet for hver eneste krone.
Litteraturredaktør Jes Stein Pedersen kalder regeringens forslag til nedskæringer nidkært nærige. Jeg kalder dem naturlige og nødvendige, så vi kan få et fair uddannelsessystem.
Græsk og latin
Indlæg af børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye bragt i Politiken den 16. september 2024.