Hop til indhold

Det kræver hårdt arbejde at blive en dygtig industritekniker, murer, social- og sundhedshjælper eller kok. Ligesom det kræver slid og koncentration at blive tandlæge, jurist eller pædagog, er der heller ingen, der kommer sovende til sit svendebrev.

Det er det, vi anerkender de kommende dage torsdag til lørdag, når dørene går op til SKILLS 2023 i Fredericia, og landets dygtigste lærlinge og elever fra erhvervsuddannelserne viser deres håndværk og færdigheder frem, dyster og forhåbentligt bliver inspireret af hinanden.

Både kokkeeleverne, snedkerlærlingene, mekanikere og alle de andre faggrupper, der på byggepladser, i værksteder eller saloner knokler for at bygge vores huse, sikre strøm i stikkontakterne eller yder pleje og omsorg for dem, der har brug for det.

Men det er ikke nok at lade champagnepropperne springe og fejre sig selv og hinanden. For vi skal gøre meget mere end blot at hylde den faglige stolthed. Allerede om få år vil vi have massiv mangel på faglærte inden for nogle fagområder. Og ikke mindst når det handler om at gennemføre den ambitiøse grønne omstilling.

Derfor skal vi sørge for, at flere går den vej. For vi kan ikke nå vores klimamål, hvis der ikke er dygtige faglærte til at bygge vindmøller, lægge fjernvarme, sikre bæredygtigt indkøb og isolere vores huse.

Det er vores ansvar at sikre, at de faglærte, der skal bygge fremtidens Danmark, kan få en uddannelse af den allerhøjeste kvalitet, når de i disse år træder ind ad døren på erhvervsskolerne.

De seneste årtier har vi ikke i tilstrækkelig grad sikret, at erhvervsuddannelserne er så attraktive, som de skal være, for at få flere til at vælge den faglærte vej og også gennemføre uddannelsen. Men også for at sikre, at uddannelserne har den kvalitet, der er nødvendig for at sikre fremtidens arbejdskraft.

Derfor er det vores ambition, at der skal investeres i erhvervsuddannelserne, særligt på to områder. For det første skal skolerne have det rette udstyr, så de maskiner, materialer og metoder, eleverne arbejder med på skolen står mål med det, de møder i virksomhederne.

Det udstyr, eleverne møder på skolerne, er nogle steder i dag forældet og lever ikke op til de standarder, der er i branchen. Udstyrspakken har simpelthen ikke fulgt med tiden. Det skal vi gøre noget ved.

For det andet vil vi investere i, at lærerne bliver opkvalificeret. De skal være faglige fyrtårne, som kan give eleverne de faglige forudsætninger, de har brug for, når de kommer ud i virkeligheden.

Vi tror også, det er nødvendigt at kigge i retning af grundskolen. Der er opstået en ubalance mellem det boglige og det praktiske og kreative indhold i skolen. I udskolingen er det i alt for høj grad de boglige fag, der fylder, mens de praktiske fag primært ligger i de mindre klasser.

Derfor vil vi se på, hvordan vi kan gøre udskolingen mere praktisk. Få fokus på de praktiske og kreative fag. For det er paradoksalt, at vi i de sidste år af folkeskolen ikke sætter pris på den faglige stolthed – det skylder vi alle elever.

På SKILLS fejrer vi de faglige talenter. Dem, der viser det dygtige håndværk frem, som Danmark i generationer har været førende indenfor. Vi glæder os til at møde de unge, der skal bygge fremtiden og med rette kan være stolte over, hvad de kan producere med deres hænder.