Tak for invitationen! Jeg er glad for at være med til at åbne det nye videnscenter her på Learnmark i Horsens.

Det er en stor dag i dag. Og jeg ved, at I har knoklet for at blive klar.

Men det er jo heller ikke småting, I står klar med.

For i dag indvier vi to nye træningscentre.

… ikke sådan nogen med spinningcykler og håndvægte.

Men med viden og den nyeste teknologi inden for en lang række håndværksfag. Det er både hårdere og sejere end fitnesscentre!

De to spritnye mobile teknologicentre kan snart rulle ud i hele landet – og give elever og undervisere værdifuld viden og erfaring – og få trænet både hænder, hoved og de digitale evner.

Det er en ny og spændende formidling af viden – og jeg glæder mig til at høre om jeres erfaringer, når eleverne har været i gang med alt fra droner, solcelleanlæg og virtuelt arbejde.

***

Regeringen arbejder for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse.

I år har der for første gang i flere år været en stigning i søgningen til erhvervsuddannelserne, så der nu er 19,4 procent af eleverne fra 9. eller 10. klasse, der vælger en erhvervsuddannelse. Det er fantastisk! Og vi har hele tiden fokus på at vedligeholde og styrke den tendens.

Parolen lyder ofte, at vi har hårdt brug for dygtige faglærte i Danmark. Og det er også rigtigt. Men der er ikke noget, der slukker lyset i et ungt menneskes øjne så effektivt, som at blive omtalt som en brik i udviklingen af landets BNP.

De unge skal vælge en erhvervsuddannelse for deres egen skyld og fordi de mener, det er det rigtige for dem – ikke for vores eller samfundets skyld.

En erhvervsuddannelse er en fremragende start på arbejdslivet – og livet i øvrigt. Og dét skal vi VISE - og ikke kun fortælle - de unge.

Både Learnmark, som er værtsskole – og de to samarbejdspartnere Den Jydske Haandværkerskole og Roskilde Tekniske Skole – I rammer med dette videnscenter lige ned i den dagsorden, og tak for det:

I har ambitioner om at gøre landets erhvervsskoleelever endnu dygtigere. Og I vil medvirke til at gøre de tekniske erhvervsuddannelser mere attraktive for unge over hele landet.

Men I har også en anden ambition: Nemlig at være med helt forrest, når det gælder bæredygtighed og klimavenligt byggeri.

Der er lige præcis brug for ny viden på dette område. Det er så opbyggeligt, når mennesker KAN og VED noget i stedet for bare at MENE eller SYNES noget. Og den viden er I med til at bringe frem og give videre til næste generation af faglærte.

***

I alt ni videnscentre inden for forskellige områder skyder op rundt om på forskellige erhvervsskoler i Danmark.

Dengang skolerne kunne søge om at være med, lagde ministeriet stor vægt på det, man med et lidt kedeligt ord kalder ”videndeling”.

Men det er ret vigtigt – det der med, at man ikke sidder og opfinder den dybe tallerken og så holder den helt for sig selv. Jeres viden, udstyr og undervisningsforløb skal UD i landet og komme så mange elever og lærere til gavn som muligt – også på folkeskoler!

Og her har I jo tænkt smart. For når man sætter hjul under sin viden – så er det også meget nemmere at få den ud i landet – og rundt til så mange som muligt.

Hjulet er jo opfundet af en grund!

De mobile centre er et stærkt supplement til den øvrige undervisning på landets erhvervsskoler. Jeg håber, at rigtig mange vil sende bud efter jer.

***

Om lidt skal jeg deltage i en udfordring. Jeg er nemlig kommet til at love, at jeg vil dyste mod en dygtig elev i virtuel svejsning. Jeg kan godt afsløre, at dét har jeg aldrig prøvet før – så I må bære over med mig og glæde jer over, at det kun er virtuelt.

Men inden da vil jeg gerne sige et stort tillykke til alle, der har været involveret i at skabe dette videnscenter.

Tillykke til alle de virksomheder, der i fremtiden får glæde af de dygtige faglærte unge mennesker.

Tillykke til alle de heldige elever i hele Danmark, der får gavn af dette overflødighedshorn af udstyr og viden. Det er med til at sætte en stor, fed streg under, hvor spændende det er at tage en erhvervsuddannelse.

Og hermed erklærer jeg ”Videnscenter for Håndværk - bæredygtighed, klimarenovering og byggeri” for åbent!

Rigtig meget held og lykke!