Den 27. januar er det Auschwitz-dag, en årlig tilbagevendende FN dag, der har til formål at bevare minderne om Holocaust, det uhyrlige folkedrab, hvor nazisterne under anden Verdenskrig udryddede seks millioner jøder, 200.000 romaer, 250.000 handikappede og 9.000 homoseksuelle. Det er et mørkt og dystert kapitel i verdenshistorien. Holocaust må aldrig bare blive en perifer parentes, for netop dén historiske begivenhed kan lære os alle sammen meget og sætte mange ting i perspektiv. Holocaust fandt sted på vores breddegrader – og selvom vi i Danmark kan være stolte af redningen af de danske jøder i oktober 1943, er det vigtigt at erindre at Holocaust også er del af vores historie.

I takt med at de overlevende fra Holocaust bliver færre, og det snart ikke længere vil være muligt at sætte et personligt ansigt på de overlevende, bliver det i de kommende år vigtigere og vigtigere at fastholde erindringen om Holocaust, og markeringer af folkedrabet bliver vigtigere end nogensinde før.

I Danmark skal alle grundskoler forberede den enkelte elev til medbestemmelse i et demokratisk og tolerant samfund med frihed og folkestyre. Og rettigheder kan synes som en selvfølge, som de fleste skoleelever i Danmark heldigvis ikke tænker nærmere over i det daglige liv med Snapchat, danske stile, legekammerater og iPads. Men frihed, demokrati og respekten for menneskerettigheder er ikke en selvfølge. Det viste Holocaust. Derfor er frihed, demokrati og respekten for det enkelte menneskes værdevigt aktuelt at tale om – og ikke mindst at undervise i på alle skoler i Danmark.

I forbindelse med Auschwitz-dagen er der en række forskellige aktiviteter og begivenheder. Blandt andet afholder Københavns Kommune en officiel ceremoni på lørdag den 27 på det Kongelige Bibliotek.  Undervisningsministeriet har siden 2002 finansieret undervisnings- og oplysningsaktiviteter om Holocaust og andre folkedrab. Projektets formål er at styrke skoleelevers viden om ofrene for Holocaust og andre folkedrab. På hjemmesiden aldrigmere.dk kan lærere og elever finde information og materiale om Holocaust og andre folkedrab. Og det er ikke tilfældigt, at hjemmesiden hedder ”aldrig mere”. Dét er netop hele essensen, grunden til at det er vigtigt ikke at glemme vores historie: Hvis det ikke skal ske igen, så kræver det, at vi alle sammen ved hvad der SKETE og kender til de processer der førte til Holocaust. Alle børn og unge skal vide, at et frit samfund bygger på tolerance og respekt for alle mennesker – men at historien viser os, at man ikke kan tage den tolerance og respekt for givet.

Uden paralleller til Holocaust, oplever minoritetsgrupper i Danmark stadig diskrimination herunder antisemitisme. At komme overfald på homoseksuelle, eller drab på en jødisk vagt til livs, kræver, at vi allerede som unge lærer at værdsætte tolerance og bliver opdraget med respekt for menneskerettigheder. Auschwitz-dagen kan hjælpe os alle sammen med at huske på, hvor dyrebar vores frihed er, og hvor vigtig respekten for menneskeliv er.

I årene efter Holocaust blev termen ”never again” velkendt. Desværre har vi siden været vidne til folkemord i Cambodja, Rwanda, Srebrenica og Darfur. Auschwitz-dagen skal ikke kun bruges til at se tilbage, men også uddanne os til at være på vagt overfor og reagere på forfølgelser og folkedrab i vores egen samtid.