Hop til indhold

Fluesmækkerregning, driblediktat og cirkeltræning i et fitnesscenter med lektier som den ene højintensive øvelse. Det er nogle af de meget konkrete forslag til alternative måder at arbejde med lektier på, som man nu kan læse mere om i pjecen ”Lektiecafé 2.0 – læring, motivation og lektiecaféer.”

Publikationen indeholder konkrete råd og vejledning til, hvordan man skaber lektiecaféer, der eksempelvis tager udgangspunkt i de unges forskellige læringsstile, kombinerer læring og bevægelse samt hvordan man kan gøre lektiehjælp og skolearbejdet mere motivende ved at gå nye veje med at organisere og tilrettelægge lektiecaféen, så den bliver attraktiv for alle børn og unge.

Anbefalingerne er baseret på de erfaringer, som Brug for alle unge har gjort sig med ti lektiecaféer, som blev etableret i 2012 i samarbejde med Red Barnet Ungdom. De ti lektiecaféer er placeret i alternative rammer, såsom idrætsklubber, internetcaféer, fitnesscentre, ungdomsskoler, etniske minoritetsforening mv. De er typisk placeret i udsatte boligområder rundt om i landet for bedre at kunne tiltrække skoletrætte unge, herunder unge drenge med minoritetsbaggrund.

Udgangspunktet for projektet har været, at de traditionelle lektiecaféer kan have svært ved at tiltrække de mest skoletrætte og fagligt svage elever. Det kan enten være, fordi lektiecaféen minder for meget om skolen, hvor de har oplevet faglige nederlag, eller måske fordi det ikke anses som ’cool’ at få lektiehjælp.

Publikationen kommer derfor ind på flere alternative tilgange til lektiecaféer:

  • Filmdebat og lektiehjælp, hvor en velvalgt film lægger op til fagligt relevante debatter inden for dansk, engelsk og samfundsfag.
  • It-baseret lektiehjælp, hvor opgaverne løses på pc eller tablet, fordi det hos nogle øger koncentrationen og motivationen at få et tastatur frem for en blyant i hånden.
  • Alternative læringsstile, hvor man tilrettelægger lektiehjælpen, så den matcher de unges stærkeste sider og måder at lære på.
  • Aktiv læring, hvor man løser faglige problemstillinger ved hjælp af fysisk aktivitet, leg og samarbejde.

Publikationen kan både bruges til at starte nye lektiecaféer op eller nytænke allerede etablerede lektiecaféer. Den er primært rettet mod frivillige organisationer eller andre, der arbejder med lektiecaféer efter skoletid. Men forslagene kan også bruges som inspiration for lærere, som arbejder med lektiehjælp og faglig fordybelse i folkeskolen.

Bestil eller download gratis ”Lektiecafé 2.0” på www.bfau.dk eller www.redbarnetungdom.dk.