Hop til indhold

På landsplan er der kommet flere lærere i forhold til antallet af elever i folkeskolen de seneste år. Det viser en ny opgørelse fra Børne- og Undervisningsministeriet og KL, som omfatter den senest tilgængelige data fra skoleåret 2023/24.  

Selvom antallet af elever i folkeskolen er faldet de seneste år, har det ikke medført en tilsvarende nedskæring i antallet af lærere. Midlerne til flere lærere har bl.a. medvirket til, at der er i skoleåret 2023/24 var i gennemsnit 11,7 elever pr. fuldtidslærer i folkeskolens almenklasser, specialskoler og kommunale ungdomsskoler, hvilket kan sammenlignes med 12,1 elever i skoleåret 2018/19. Det svarer til, at kommunerne har øget antallet af lærere frem mod skoleåret 2023/24 med 1.493 årsværk, når udviklingen holdes op imod den faldne udvikling i elevtallet. 

Kommunerne har således, alt andet lige, øget antallet af lærere med mere end de afsatte midler i aftalen om et generelt løft af folkeskolen. Her var der afsat midler, der svarede til 1.231 ekstra lærerårsværk.

At sikre bedre lærerressourcer til eleverne i folkeskolen var netop et af de mål, der blev aftalt med finansloven for 2020, hvor man blev enige om at give folkeskolen et mærkbart løft. Med aftalen blev der afsat trecifrede millionbeløb til at styrke folkeskolen, der blandt andet skulle sikre flere lærere i klasserne. Derfor er aftalen ofte blevet omtalt som lærermilliarden. 

”Jeg er glad for, at det faldende børnetal ikke har betydet færre voksne i undervisningen. Samtidig har skolerne fået større frihed til at beslutte, hvordan de ekstra ressourcer skal bruges. Uanset hvordan man lokalt vælger at bruge de ekstra lærerkræfter, er jeg ikke i tvivl om, at det kommer børnene til gode,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye. 

”Lærerne er helt afgørende for, at vi kan få skabt en skoledag, hvor flere elever trives, lærer og udvikler sig. Derfor er jeg også rigtig glad for at se, at der er kommet flere lærere om børnene og kortere mellem kollegaerne. Det viser, at det er et område, som vi i høj grad prioriterer i kommunerne,” siger formand for KL's Børne- og Undervisningsudvalg Christina Krzyrosiak Hansen.

Der blev med finansloven 2020 afsat 550 mio. kr. i 2022 og 807 mio. kr. hvert år fra 2023 og frem, som udmøntes til kommunerne via bloktilskuddet. 

Regeringen og KL har hvert år fulgt op på, om midlerne blev anvendt til at ansætte flere lærere i folkeskolen. Da midlerne er fuldt indfaset, er opgørelsen i år den sidste.