Hop til indhold

Flertallet af unge uden en ungdomsuddannelse har tidligere været i gang med en erhvervsuddannelse, men er faldet fra. Det viser en ny opgørelse fra Børne- og Undervisningsministeriet.

Opgørelsen sætter fokus på de cirka 43.000 15-24-årige uden job eller uddannelse, også kaldet potentialegruppen.

Konkret viser opgørelsen, at 67 procent af de unge fra potentialegruppen, der som 25-årige ikke har en ungdomsuddannelse, tidligere har afbrudt en erhvervsuddannelse enten på grundforløbet eller hovedforløbet. 

Mange af de cirka 43.000 unge 15-24-årige uden job eller uddannelse, har eller vil altså forventeligt falde fra en erhvervsuddannelse. 

Andre opgørelsen viser, at flere studerende på erhvervsuddannelser har udfordringer som psykiske diagnoser eller handicap. Samtidig er der på nogle områder bedre muligheder for at modtage støtte og særligt tilrettelagt undervisning på de gymnasiale uddannelser sammenlignet med erhvervsuddannelser. 

”Vi har brug for mange flere faglærte til at gennemføre den grønne omstilling af vores samfund og sikre dygtige medarbejdere til at yde pleje og omsorg for vores ældre. Opgørelsen her peger på, at der findes unge, som har lysten, men desværre alligevel er faldet fra. Det kan vi gøre bedre. Derfor er jeg glad for, at regeringen netop har foreslået et kæmpestort beløb til at hæve kvaliteten på erhvervsuddannelserne, hvor vi blandt andet skal se på, hvordan vi får nedbragt frafaldet,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.