Hop til indhold

Rødovre Kommune vinder Falkeprisen 2023. 

Prisen gives til en kommune, som har gjort en særlig indsats for at øge søgningen til erhvervsuddannelserne direkte efter 9. og 10. klasse. 

Rødovre Kommune modtager prisen for deres indsats ”Åben vejledning”. Indsatsens formål er et opgør med, at individuel vejledning er øremærket elever, der foreløbigt ikke vurderes uddannelsesparate. Med ”Åben vejledning” er det ambitionen at skabe et åbent tilbud, hvor alle elever frivilligt kan henvende sig med ønske om individuel vejledning, når de har brug for det. 

Rødovre Kommune oplever i den forbindelse, at indsatsen har været med til at understøtte den enkelte elevs proces med afklaring af valg om erhvervsuddannelse. Mere end hver femte i kommunen søger nu en erhvervsuddannelse direkte efter 9. og 10. klasse. Samtidig steg andelen af unge i Rødovre Kommune, der søger en erhvervsuddannelse som førsteprioritet direkte efter 9. og 10. klasse fra 17,6 procent i 2022 til 21,2 procent i 2023. 

”Danmark har brug for flere faglærte. Rødovre Kommune er et bevis på, at det kan lade sig gøre at vende udviklingen. At vi kan få flere til at tage en erhvervsuddannelse, hvis vi gør en ekstra indsats. Heldigvis er der mange kommuner, som gør netop dét, og jeg håber, at resten af landet vil lade sig inspirere af de rigtig gode erfaringer. Faktisk vil jeg opfordre alle, der arbejder med unge, til at tænke over, om vi kan gøre endnu mere for at få de unge til at søge en erhvervsuddannelse,” siger børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye.

Foruden at eleverne i Rødovre Kommune inviteres til individuelle vejledning lægger indsatsen op til, at elever kan komme sammen med andre elever eller deres forældre. Elevernes forældre får desuden mulighed for at komme til uformelle samtaler om deres børns fremtid. 

Bedømmelsesudvalget har særligt lagt vægt på, at indsatsen kan være med til at udfordre og understøtte unges valg af ungdomsuddannelse og give dem blik for erhvervsuddannelserne som mulighed direkte efter 9. eller 10. klasse. Dertil fremhæves det videre hos bedømmelsesudvalget som værende interessant, at Rødovre Kommune har et grundlag for at arbejde med den sammenhængende plan for vejledning i relation til forslaget om afskaffelsen af uddannelsesparathedsvurderingen. 

Det er tredje år i træk, at Børne- og Undervisningsministeriet uddeler Falkeprisen. Prisen blev uddelt første gang i 2021 til Faaborg-Midtfyn Kommune, og i 2022 til Viborg Kommune. Du kan lære mere om vinderen af Falkeprisen 2022 her

Om Ørne- og Falkeprisen

Falkeprisen er en søsterpris til Ørneprisen, som hvert år uddeles til den kommune, som har haft den største stigning i søgningen til erhvervsuddannelserne direkte efter 9. og 10. klasse. I 2023 tildeles Ørneprisen til Lejre Kommune. Læs mere om vinderen af Ørneprisen 2023 her

I den politiske aftale ”Fra folkeskole til faglært – Erhvervsuddannelser til fremtiden” fra 2018 blev det besluttet at stifte to priser:

  • Ørneprisen på 100.000 kroner til kommunen, der har haft den største stigning i procentpoint i søgningen til erhvervsuddannelserne som førsteprioritet blandt unge direkte fra 9. eller 10. klasse sammenlignet med året før.
  • Falkeprisen til en kommune, der har gjort en særlig indsats for at øge søgningen til erhvervsuddannelserne. Prisen består i æren og et diplom. Vinderen udpeges af et bedømmelsesudvalg bestående af repræsentanter fra hhv. Kommunernes Landsforening, Danske Erhvervsskoler og -Gymnasier, Skolelederforeningen, Den kommunale ungeindsats, Erhvervsskolernes ElevOrganisation og Danske Skoleelever.

Læs mere om kriterier for uddeling af Ørneprisen m.v. 

Læs mere om kriterier for uddeling af Falkeprisen m.v.