Hop til indhold

Fredag den 3. november 2023 blev Børne- og Undervisningsministeriets årlige pris, Skriverprisen, uddelt til forfatter Ida Jessen og illustrator Nadia Staldgaard. Med prisen følger 25.000 kroner.

’Pigen, angsten og veninden’ handler om en piges møde med følelsen af angst og hendes måde at konfrontere og bearbejde den på, indtil hun til sidst får den til at forsvinde. 

Et udvalg bestående af fem medlemmer har lagt vægt på, at bogens tekst er letlæselig og understøttes af detaljerede illustrationer, som smelter sammen med teksten og understøtter stemningen i fortællingen. Illustrationerne udfolder historien, så selv den svageste læser får udbytte af bogen.

Skriverprisudvalget har også lagt vægt på, at vinderværkets tekst er konkret og tager fat i et vigtigt og sårbart emne som angst. Værket møder læseren i øjenhøjde, når hovedpersonen kæmper mod angsten og det onde.

Det er Skriverprisudvalgets vurdering, at bogen lever op til alle Skriverprisens kriterier. Sprogets enkelhed, der med små virkemidler fortæller en vedkommende historie, giver bogen høj litterær kvalitet, og det gør samtidig bogen lettilgængelig rent sprogligt. 

Skriverprisen tildeles hvert år et læsevenligt værk, en serie eller et forfatterskab af høj litterær kvalitet, der imødekommer de mange forskellige læsere, der kan have svært ved at tilegne sig god litteratur. Der lægges vægt på sproglig, indholdsmæssig og grafisk tilgængelighed. 

Læs mere om Skriverprisen

Skriverprisudvalget består af: 

Medlemmer af Skriverprisudvalget:

  • Marlene Drost, formand for Pædagogisk Læringscenterforening, PLCF, lærer og PLC-medarbejder samt vejleder i medier og kommunikation på Susåskolen afd. Glumsø i Næstved.
  • Morten Rygner, medlem af Ordblinde/Dysleksiforeningen, uddannet folkeskolelærer og studerer didaktik (matematik) på Aarhus Universitet.
  • Mette Marie Lorentzen, bestyrelsesmedlem i Dansklærerforeningens folkeskolesektion, cand.pæd.didaktik/materielkultur, folkeskolelærer og læsevejleder på Skolen i Bymidten.
  • Thomas Ais Christensen, folkeskolelærer på Charlotteskolen, pædagogisk konsulent på Københavns Professionshøjskole og formand for Landsforeningen af Læsepædagoger.
  • Kaare Øster, fagforfatter, redaktør, konsulent og medlem af bestyrelsen i Dansk Forfatterforening.