ASF-klasser, som er rettet mod elever med såkaldte autismespektrumforstyrrelser, har generelt positiv betydning for eleverne. Det viser en ny evaluering, som Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) har gennemført for Børne- og Undervisningsministeriet. Evalueringen viser blandt andet, at klasserne har positiv indvirkning på elevernes frafald og overgang til videregående uddannelse.
Evalueringen viser således at sandsynligheden for, at en gymnasieelev med en ASF-diagnose gennemfører sin gymnasiale uddannelse, er 70 procent i ASF-klasserne mod 58 procent i ordinære gymnasieklasser. Ligeledes har 75 procent af eleverne i ASF-klasserne påbegyndt en videregående uddannelse inden for to år, hvor det tilsvarende tal for ASF-elever i ordinære klasser er 59 procent. ASF-eleverne afslutter desuden deres gymnasiale uddannelse med højere karaktergennemsnit end elever i ordinære klasser med et samlet gennemsnit på 7,2 mod sidstnævntes 6,9. ASF-elever i ordinære klasser får dog typisk også højere karaktergennemsnit end elever uden en ASF-diagnose og dermed er der ikke fundet en positiv sammenhæng mellem ASF-klasser og elevernes afsluttende karaktergennemsnit.
”Mange unge med autisme har gode faglige forudsætninger for at klare sig godt i gymnasiet. Alligevel kan de have rigtig svært ved at gennemføre en gymnasial uddannelse, hvis de ikke får den rigtige støtte. Derfor glæder jeg mig over, at ASF-klasserne viser sig at være så givende. Det er netop derfor, at regeringen vil oprette seks nye klasser, så endnu flere unge med autisme kan få en god gymnasieuddannelse,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.
EVA har også undersøgt forholdet mellem udbud og efterspørgsel af ASF-klasser. Her finder de, at det nuværende behov for klasser er dækket. Fremover vil der dog være behov for flere klasser, da antallet af børn med ASF-diagnoser er stigende. Regeringen har derfor i finanslovsforslaget for 2023 afsat midler til etableringen af yderligere seks ASF-klasser.
I evalueringen indgår også andre særligt tilrettelagte klasser, som typisk har en bredere målgruppe. Her viser evalueringen, at der ligeledes er gode resultater for eleverne i denne type klasser, og at der er stor efterspørgsel efter flere klasser i flere dele af landet.
ASF-klasser og andre særligt tilrettelagte klasser
ASF-klasser:
- Klasserne er for elever med en ASF-diagnose (Autisme Spektrum Forstyrrelse).
- For at holde et større fokus på den enkelte elevs behov kan der maksimalt optages 12 elever i hver klasse.
- Der gives et ekstra økonomisk tilskud svarende til beløbet for op til 16 elever.
- Muligheden for at udbyde en ASF-klasse tildeles til gymnasiale institutioner på baggrund af ansøgning i forbindelse med særlige udbudsrunder.
- Der findes pt. 14 ASF-klasser på landsplan. Klasserne findes både som stx, hf, hhx og htx.
Andre særligt tilrettelagte klasser:
- Klasserne har typisk en bredere målgruppe såsom elever med ADHD, angst, OCD eller andre udfordringer. Skoler med særligt tilrettelagte klasser stiller ikke nødvendigvis krav om, at eleverne har diagnoser.
- Der er oftest flere elever i disse klasser sammenlignet med ASF-klasserne. Klasserne, som indgår i evalueringen, optager mellem 14 og 28 elever.
- Der modtages ikke ekstra tilskud til klasserne, som ofte er tilrettelagt som forlængede forløb, hvor undervisningsaktiviteten strækkes med et ekstra år.
- Institutionerne har selv mulighed for at oprette de særligt tilrettelagte klasser for elever med forlængede forløb.
- Der er identificeret 21 særligt tilrettelagte klasser i evalueringen.