Hop til indhold

Børn og unges digitale dannelse skal styrkes. Det er regeringen (Socialdemokratiet) og Venstre, Dansk Folkeparti, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance enige om. Partierne har derfor besluttet at afsætte 52,5 millioner kroner til en national indsats for digital dannelse af børn og unge.

Indsatsen består af tre spor:

  • Den Digitale Trafikklub for Børn og Unge, der skal klæde børn og unge på til at begå sig trygt og sikkert på internettet.
  • Udarbejdelse af undervisningsmateriale og -forløb om digital dannelse, som lærere og undervisere kan lade sig inspirere af i undervisningen.
  • Skolepatruljer for digital færdselssikkerhed, hvor elever, lærere, undervisere og forældre udpeges og uddannes til at understøtte en sund digital kultur på landets uddannelsesinstitutioner.

Aftalepartierne er også enige om at iværksætte en national kommunikationsindsats om, hvordan børn, unge og forældre kan håndtere krænkende oplevelser på internettet. Indsatsen skal give øget viden om, hvor man kan søge råd og vejledning, hvis man selv eller ens børn har været udsat for skadeligt indhold eller oplevet krænkende adfærd på internettet.

”Gode internetvaner er noget, man skal lære, ligesom man lærer god bordskik, at cykle og at regne. Det har vi som voksne et ansvar for at lære vores børn, så internettet bliver et trygt sted at være. Den mobning, der foregår på nettet, er ekstrem alvorlig, og jeg ser det som en bunden opgave at tage livtag med den. Derfor er jeg rigtig glad for den indsats, som vi er blevet enige med forligskredsen om,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

”Det er vigtigt, at børn og unges digitale dannelse styrkes. Digitaliseringen fører mange gode ting med sig, men den har også bagsider. Men vi kan ikke komme uden om, at vi lever i en verden, hvor digitaliseringen og internettet spiller en større og større rolle i vores liv. Det er derfor helt afgørende, at vores børn og unge klædes på til at begå sig i den digitale virkelighed. Det handler om sikkerhed på nettet, men også at kende konsekvenserne af de digitale spor, man efterlader, og hvordan grænser skal sættes, og hvor de kan få hjælp til at håndtere krænkende oplevelser på internettet. På den måde kan vi være med til at minimere de bagsider, der også findes med digitaliseringen og brugen af internettet,” siger Ellen Trane Nørby, Venstre.

”Dansk Folkeparti finder det afgørende, at der gøres en indsats for at understøtte den digitale dannelse af børn og unge og vil følge resultaterne af denne aftale med stor interesse,” siger Jens Henrik Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti.

”I SF er vi glade for, at vi med denne aftale styrker indsatsen for digital dannelse af børn og unge. Børn og unge lever i dag i en fuldt ud digitaliseret hverdag, hvor den almindelige kontakt til kammerater ofte sker via de sociale medier, og hvor de færdes på internettet, der byder på alt fra videoer om pasning af kaniner til videoer med voldsomt indhold. Det er derfor afgørende vigtigt, at vi får hjulpet børn og unge til at manøvrere i det helt ufiltrerede udbud af indhold, og at de lærer, hvordan de kan passe på sig selv. Det er lige så vigtigt, at vi får hjulpet børn og unge til, hvordan de kan kommunikere ordentligt med hinanden på de sociale medier, da der er alt for mange eksempler på, hvordan mobningen her kan eskalere. Den digitale verden giver mange spændende muligheder, men vi skal hjælpe børn og unge til at være i den på en god måde,” siger Charlotte Broman Mølbæk, Socialistisk Folkeparti.

”Alt for mange børn og unge føler sig ensomme. De bruger mange timer hver dag alene bag en skærm, og vi skal simpelthen blive bedre til at hjælpe dem med at bygge stærke fællesskaber. Jeg kan godt lide, at vi nu tager det gode, vi kender fra skolepatruljerne, med at store børn hjælper de små, med over i deres digitale verden. Jeg er selv vokset op med Børnenes Trafikklub og læser i dag bøgerne for mine egne børn, og tænk, hvis vi kunne lave noget, der var lige så godt, på det digitale. Det er mit ønske som politiker og som forælder,” siger Lotte Rod, Radikale Venstre.

”Elever har brug for et kørekort til sociale medier – uanset om de er 8 år og spiller spil med chatfunktioner som potentielt åbner risiko for grooming – eller de er 16 år og bevidste om, at man ikke må dele krænkende billeder på sociale medier. Utallige undersøgelser viser, at forældrene ikke er så tæt på elevernes sociale medier, så de rent faktisk ved, hvad der foregår, og derfor er det godt med en styrket indsats for digital dannelse,” siger Mai Mercado, Konservativt Folkeparti.

Liberal Alliance er også med i aftalen.

Læs hele aftalen her (pdf)