Hop til indhold

Nyheden er opdateret med link 18. november

Efterårets opgørelse viser, at det meget store fald i antallet af unge, der får en læreplads, som vi så da COVID-19 ramte virksomhederne i foråret, nu er vendt til en stigning.

Siden juni har tallet for indgåede lærepladsaftaler været stødt stigende. Og i september alene er stigningen på hele 38 procent - svarende til 4.310 aftaler- sammenlignet med samme måned sidste år, hvor 3.125 aftaler blev indgået.

Den udvikling glæder børne- og undervisningsministeren:

”I en mørk tid, hvor det ikke vrimler med gode nyheder, er de her tal virkelig glædelige. Det er strengt nødvendigt, at unge får en læreplads, så de kan få deres uddannelse. Det er vigtigt, at vi handler, så vi undgår et større corona-efterslæb, og vi må blive ved med at følge udviklingen. Men det her viser, at vi kan gøre noget, hvis vi finder de rigtige redskaber i værktøjskassen,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik i maj 2020 en trepartsaftale, der skulle holde en hånd under lærlinge og danske virksomheder gennem midler fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag.

”Det var en nødvendig aftale, som har vist sig at virke rigtig godt. Og det siger noget om, hvor langt vi kan komme som samfund, når vi sammen finder løsninger,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

I hele perioden fra januar til september 2020 er der – trods COVID-19 - indgået fire procent flere lærepladsaftaler i forhold til samme periode året forinden. Det på trods af at antallet af indgåede lærepladsaftaler dalede i de første tre måneder efter nedlukningen i marts.

Fakta

Der er indgået 38 procent flere lærepladsaftaler i september 2020 i forhold til samme måned året før for alle uddannelser.

Der er 2 procent flere elever i gang med et hovedforløb i september 2020 end i september 2019. Det skyldes, at der både er flere elever i lærepladsaftaler og i skolepraktik.

Generelt har antallet af elever i skolepraktik været højere end i 2019 i alle måneder siden nedlukningen på grund af COVID-19 pandemien i marts 2020. Som en del af trepartsaftalen fra maj 2020 blev det muligt at oprette skolepraktik på uddannelser, der normalt ikke udbydes med skolepraktik.

Der er i perioden januar til september 2020 indgået 4 procent flere lærepladsaftaler i forhold til samme periode i 2019 for uddannelser dækket af trepartsmålsætningen fra august 2016. Det betyder, at det store fald i antallet af praktikpladser som følge af nedlukningen på grund af COVID-19 pandemien i foråret nu er vendt til en stigning set over hele året.