Hop til indhold

Nyheden er opdateret den 15. juni 2020 klokken 13:40

Fra mandag den 18. maj tages endnu et skridt i genåbningen af Danmark, og her vil mange børn, elever og ansatte møde op til en ny hverdag. Ud over den nye vejledning med sundhedsfaglige anbefalinger, som Sundhedsstyrelsen offentliggjorde den 10. maj om blandt andet afstand og hygiejne, er der nu retningslinjer klar for hverdagen i vuggestuer og børnehaver samt på skoler og uddannelsesinstitutioner på Børne- og Undervisningsministeriets område.

Retningslinjerne fastslår blandt andet, hvilke elevgrupper på de forskellige uddannelser der er omfattet af genåbningen.

”Jeg vil gerne takke undervisningssektoren og Folketingets partier for deres bidrag i processen med at få de nye retningslinjer på plads og ikke mindst for deres store engagement og arbejdsomhed, som betyder, at flere elever nu kan vende tilbage. For nogle vil der stadig være langt til den hverdag, de kender, men det er et skridt i den rigtige retning,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

For grundskoler, ungdoms- og voksenuddannelser vil elever fortsat blive nødundervist, da det ikke vil være muligt at leve op til almindelige standarder for undervisning, herunder normalt timetal, alle steder. 

Ministeriets retningslinjer skal kunne oversættes konkret og lokalt til den enkelte skole eller institution.

”Jeg ved godt, at retningslinjerne ikke svarer på alle spørgsmål, der er derude. Men vi er i løbende dialog med alle fra lærere og pædagoger til institutioner og kommuner, og vi lytter til de udfordringer, som de oplever. Nogle spørgsmål dukker først op, når hverdagen er gået i gang, og dem må vi så svare på, i takt med, at de dukker op,” siger børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil.

Det vil fortsat bero på en lokal beslutning, hvornår og hvordan skoler og uddannelser kan åbne for de elever, der er en del af genåbningens anden fase. Derfor forventes alle ikke at være klar til at åbne på samme tid og i samme form, men åbningen vil ske løbende fra mandag den 18. maj.

Retningslinjerne for efterskoler, frie fagskoler og kostafdelinger på fri- og privatskoler er nu yderligere udfoldet, da der i samarbejde mellem efterskolerne, de frie fagskoler, fri- og privatskolerne, lærerne, lederne og sundhedsmyndighederne er udarbejdet nærmere retningslinjer, der skal sikre, at smitterisikoen mindskes mest muligt.