Hop til indhold

16 procent flere elever på erhvervsuddannelserne har skrevet under på en lærepladsaftale i år sammenlignet med juni sidste år.

De nye lærepladstal er de første, efter at regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik en trepartsaftalen den 28. maj i år. Aftalen skal holde hånden under elever på erhvervsuddannelser, som har svært ved at finde en læreplads på grund af COVID-19, der har udfordret og stadig udfordrer mange brancher. Med aftalen kan virksomheder blandt andet få op til 90 procents lønkompensation til lærlinge.

”De nye lærepladstal tyder på, at trepartsaftalen virker efter hensigten - nemlig at virksomheder nu igen ansætter lærlinge. Selv om det kun er tal for én enkelt måned, er det bestemt værd at glæde sig over. Men med over 5.000 elever i skolepraktik – et tal, der endda er stigende – har vi stadig en stor udfordring foran os. Derfor er efterårets forhandlinger om lærepladsområdet nødvendig,” siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

Den markante stigning i juni kommer efter, at der i marts, april og maj blev indgået godt 25 procent færre aftaler end i 2019. Samlet set er der i det første halvår af 2020 indgået 1.400 færre aftaler end i 2019. Ved udgangen af juni 2020 var godt 5.100 elever i skolepraktik. Det er en stigning på 11 procent i forhold til 2019.

I forbindelse med trepartsaftalen i maj 2020 blev der afsat 500 millioner kroner til en reform af lærepladsområdet. Regeringen vil indkalde arbejdsmarkedets parter til forhandlinger i efteråret 2020.

Note: Indgåede aftaler pr. måned 2016-2020

Fakta: Trepartsaftale om ekstraordinær hjælp til elever og lærlinge samt virksomheder (håndtering af ubalance i Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag)

Med trepartsaftalen kan virksomheder få dækket følgende andel af lærlinges løn resten af 2020: 

  • Alle igangværende lærepladsaftalen: 75 procent
  • Ordinære lærepladsaftaler indgået efter 1. maj: 90 procent
  • Korte lærepladsaftaler indgået efter 1. maj: 45 procent