Hop til indhold

Mens tilgangen til erhvervsuddannelserne for elever over 17 år generelt faldt med cirka 9 procent fra sommeren 2016 til sommeren 2017, trækker fordelsuddannelserne generelt i den anden retning. For fordelsuddannelserne, som er uddannelser med gode muligheder for at komme i praktik og få et job efter uddannelsen, ses nemlig en stigning på 5 procent mellem sommeren 2016 og sommeren 2017. Af de uddannelser med størst stigning i antal elever er blandt andet receptionistuddannelsen og vvs-energiuddannelsen.

Fra 2018 vil det være muligt at vælge mellem i alt 36 fordelsuddannelser. Ud over de samme 33 erhvervsuddannelser fra 2017 bliver også grafisk tekniker-, togklargørings- og kranføreruddannelsen tilføjet til listen over fordelsuddannelser. Det er arbejdsgiverne selv, der udpeger fordelsuddannelserne. Med udpegningen forpligter de sig kollektivt til at oprette praktikplads til mindst ni ud af ti elever på uddannelserne.

Rigtig erfaring fra arbejdsmarkedet er guld værd for den enkelte elev.

-Merete Riisager

”Rigtig erfaring fra arbejdsmarkedet er guld værd for den enkelte elev. Det er her uddannelsen bliver konkret, og her man får alvor får følelsen af, at ens bidrag gør en forskel - lige meget om det er at støbe fundamentet til et nyt sygehus eller udvikle ny, nærende mad. Fordelsuddannelser gør det klart og tydeligt, hvilken vej, de unge, der rigtig gerne vil i praktik hos en virksomhed, skal kigge. Derfor er det positivt, at der ses stigning i antal elever på fordelsuddannelserne, hvor arbejdsgiverne vil arbejde målrettet for at sikre praktikpladser,” siger undervisningsminister Merete Riisager.

Virksomhederne får en økonomisk bonus – den såkaldte fordelsbonus – hvis arbejdsgiverne på de enkelte fordelsuddannelser sikrer, at mindst ni ud af ti elever er i praktik, og at elevernes tid i skolepraktik udgør maksimalt 15 procent af den samlede tid i virksomhedspraktik. Først i starten af 2018 er det muligt at gøre op, om arbejdsgiverne har levet op til fordelsuddannelsernes kriterier, og hvor mange der får udbetalt fordelsbonussen for 2017.

Undervisningsministeriet har i oktober 2017 sat gang i en informationsindsats, der skal gøre opmærksom på fordelsuddannelserne via UU-vejledning på folkeskolerne og på erhvervsskolerne.

Tallene for, hvor mange unge der begynder på grundforløbets anden del om sommeren udgør cirka en tredjedel af den samlede årlige tilgang til erhvervsuddannelserne blandt eleverne over 17 år. Dertil kommer tilgangen fra grundskoleeleverne, som starter på grundforløbets første del. Derfor skal de nye tal for fordelsuddannelserne også tolkes varsomt. Men tallene giver alligevel optimisme og håb om, at fordelsuddannelserne i 2017 og 2018 vil opleve en fremgang i elevtallet.

Se listen med fordelsuddannelser for 2018 (pdf).