Hop til indhold

Med gymnasiereformen var forligskredsen enige om at reducere antallet af studieretninger, som eleverne kan vælge imellem. For at give mulighed for lokal tilpasning har gymnasier med et særligt uddannelsesmiljø eller en bestemt faglig ekspertise dog mulighed for at søge om at udbyde andre studieretninger end de centralt fastsatte studieretninger.

I alt har Styrelsen for Undervisning og Kvalitet modtaget 78 ansøgninger om at kunne udbyde sådanne lokale studieretninger. Alle ansøgninger kom fra stx. Af de 78 ansøgninger har undervisningsministeren godkendt, at 22 skoler kan udbyde lokale studieretninger for skoleårene 2018-2019, 2019-2020 og 2020-2021.

20 af de godkendte ansøgninger kommer fra gymnasier, der ønsker at udbyde en lokal studieretning med idræt på B-niveau. Ansøgningerne er godkendt de næste tre skoleår som forsøg, fordi de alle er forankret i stærke idrætsmiljøer på skolerne og samtidig er geografisk spredt.

De 20 skoler, der kan udbyde en lokal studieretning med idræt på B-niveau, er:

  • I Region Hovedstaden: Albertslund Gymnasium (NEXT), Campus Bornholm, Falkonergården Gymnasium & HF, Herlev Gymnasium & HF, Gammel Hellerup Gymnasium.
  • I Region Midtjylland: Holstebro Gymnasium & HF, Ikast Brande Gymnasium, Langkaer Gymnasium, Risskov Gymnasium.
  • I Region Nordjylland: Dronninglund Gymnasium, Thisted Gymnasium & HF.
  • I Region Sjælland: Greve Gymnasium, Maribo Gymnasium, Næstved Gymnasium & HF, Stenhus Gymnasium.
  • I Region Syddanmark: Alssundgymnasiet Sønderborg, Esbjerg Gymnasium, Faaborg Gymnasium, Midtfyns Gymnasium, Mulernes Legatskole.

Derudover er to skoler godkendt til at udbyde lokale studieretninger med andre fag end idræt B. Også i de godkendelser er der lagt vægt på, at de to lokale studieretninger tilbyder særlige, faglige miljøer, der er skabt af dels undervisere med særlige, faglige kompetencer, dels lokale samarbejdsaftaler med eksterne parter inden for det konkrete fagområde. De to skoler er:

  • Sankt Annæ Gymnasium: Musik A, Dramatik A (forsøgsfag)
  • Ørestad Gymnasium: Mediefag A (forsøgsfag), Engelsk A

Muligheden for lokale studieretninger er udmøntet i § 26 i lov om de gymnasiale uddannelser. Rammerne for at søge om at udbyde en lokal studieretning er uddybet i de særlige bemærkninger til lovforslaget.