Hop til indhold
Genveje til emner

    Folkeskoler og dagtilbud

    Opdateret 22/03 2022 kl. 21:46

    Der foreligger på nuværende tidspunkt ikke et fyldestgørende overblik over nettomerudgifter i forbindelse med kommunernes modtagelse og håndtering af fordrevne fra Ukraine, herunder nettomerudgifter til folkeskoler og dagtilbud. Det skyldes bl.a. usikkerheden om det videre forløb af krigen i Ukraine. Regeringen og KL er enige om at følge udviklingen tæt. 

    I lyset af usikkerheden er parterne enige om senere på året at følge op på økonomien i 2022, når der er større klarhed over situationen, herunder kommunernes nettomerudgifter for 2023. Der er på den baggrund enighed mellem regeringen og KL om, at kommunerne kompenseres for nettomerudgifter for 164 millioner kroner i 2022. Hertil kommer 50 millioner kroner i 2022 til overgangsordningen med indkvartering og forplejning af fordrevne fra Ukraine.

    Kompensationen udmøntes over bloktilskuddet efter indbyggertal. 

    Det er op til en lokal vurdering på baggrund af lokale forhold at fordele kompensationen på tværs af de kommunale velfærdstilbud.

    Ungdoms- og voksenuddannelser

    Opdateret 22/03 2022 kl. 21:43

    Personer, der indrejser fra Ukraine og meddeles midlertidig opholdstilladelse efter særloven, er fritaget fra egenbetaling på erhvervsuddannelserne. Det betyder, at ukrainske elever med midlertidig opholdstilladelse omfattes af tilskudsberegningen og vil få de samme rettigheder som øvrige erhvervsuddannelseselever,  der indgår i tilskudsberegningen.

    Opdateret 22/03 2022 kl. 22:06

    Ukrainere, som følger undervisningen på ungdoms- og voksenuddannelserne, udløser almindelige taxametertilskud efter de almindelige regler i lighed med danske elever. Der følger således penge med hver elev - også de nye ukrainske elever.

    Sidst opdateret: 21. marts 2023