Hop til indhold
Genveje til emner

    Optag

    Opdateret 08/05 2023 kl. 15:38

    • Forberedende grunduddannelse - FGU
    • Optag

    Ja, det har de, hvis bopælskommunen vurderer, at den unge er i målgruppen for FGU og i øvrigt opfylder betingelserne for at blive optaget. Det gælder, at den unge som hovedregel skal være under 25 år og ikke have gennemført en ungdomsuddannelse eller være i fast beskæftigelse.

    Sprogkrav

    Opdateret 17/05 2022 kl. 14:50

    • Forberedende grunduddannelse - FGU
    • Sprog

    Der er ikke sprogkrav i FGU, men undervisningen i FGU tilrettelægges i praksis på dansk. Eleven forventes derfor at have et forståeligt og anvendeligt mundtligt hverdagssprog, så der ikke skal anvendes tolk i hverdagen. De unge med opholdstilladelse efter særloven vil derfor som udgangspunkt have behov for egentlig sprogundervisning forud for evt. optag på FGU. Der er dog ikke noget til hinder for, at undervisningen kan foregå på fx engelsk eller ukrainsk, hvis institutionen har lærere med de fornødne kompetencer hertil.

    Opdateret 16/06 2022 kl. 17:38

    Den vedtagne lovgivning om fordrevne fra Ukraine vil ikke medføre nogen ændring i ansvaret for kvaliteten af det undervisningsmateriale, som anvendes i undervisningen, eller af undervisningen i øvrigt. Det betyder, at kvalitetsansvaret både lokalt og centralt er uændret. Undervisningen skal således leve op til de læreplaner, fælles mål og andre kvalitetskrav, som i øvrigt gælder for den pågældende undervisning. I lov om kommunale særlige grundskoler for børn og unge, der er fordrevet fra Ukraine, er det dog fastsat, at undervisningen på de særlige grundskoler skal stå mål med, hvad der almindeligvis kræves i folkeskolen.

    Det er forventningen, at den eller de kvalitetsansvarlige anvender de samme metoder, som de i forvejen anvender i forhold til undervisning på (andre) fremmedsprog, evt. ved oversættelse af undervisningsmateriale og ved ansættelse af undervisere o. lign. med de fornødne sprogkompetencer på det sprog, som anvendes i undervisningen.

     

    Udbud af grundskoleundervisning

    Opdateret 08/05 2023 kl. 16:17

    Ja, den enkelte institution kan efter overenskomst med en eller flere kommunalbestyrelser varetage undervisningen af elever med ophold efter lov om midlertidig opholdstilladelse til personer fordrevet fra Ukraine (særloven) i 7.-9. og 10. klasse.

    Det skyldes, at Folketinget august 2022 vedtog en lovændring, som betyder, at undervisningen fra og med 7. klasse midlertidigt kan varetages af institutioner, der er omfattet af:

    • lov om institutioner for erhvervsrettet uddannelse,
    • lov om institutioner for almengymnasiale uddannelser og almen voksenuddannelse mv. eller
    • lov om institutioner for forberedende grunduddannelse 

    Undervisningen skal varetages i overensstemmelse med de regler, undervisningstilbuddet i øvrigt ville være underlagt i medfør af folkeskoleloven eller lov om kommunale særlige grundskoler til personer, der er fordrevet fra Ukraine. Den henvisende kommunalbestyrelse skal føre tilsyn med undervisningen.

    Prisfastsættelse i forbindelse med en overenskomst om varetagelse af undervisning af elever i 7.-9.-klasse og 10. klasse, skal ske efter reglerne om indtægtsdækket virksomhed. Læs Vejledning i indtægtsdækket virksomhed (uvm.dk).

    Beslutning om indgåelse af overenskomst med en eller flere kommunalbestyrelser skal træffes af den enkelte institution.

    Kapacitet

    Opdateret 08/05 2023 kl. 16:23

    Ja, institutionen skal efter anmodning fra kommunalbestyrelsen stille ledig kapacitet til rådighed for undervisning af elever i 7.-9. klasse og 10. klasse med ophold efter lov om midlertidig opholdstilladelse til personer fordrevet fra Ukraine (særloven).

    Det skyldes, at Folketinget i august 2022 vedtog en lovændring, som betyder, at institutioner med ledig kapacitet efter anmodning fra kommunalbestyrelsen skal stille kapaciteten til rådighed, med mindre institutionens leder kan redegøre for nært forestående planer om egen anvendelse. Redegørelsen til kommunalbestyrelsen er underlagt det almindelige tilsyn, der føres af Børne- og Undervisningsministeriet med institutioner.

    Lovændringen er trådt i kraft.

    Udlejning skal ske på markedsvilkår.

     

    Tolkning

    Opdateret 16/06 2022 kl. 18:04

    Som udgangspunkt er der ikke noget til hinder for, at en elev/kursist medbringer sin egen tolk til undervisningen. Dog er det en forudsætning, at tolkningen er forenelig med undervisningssituationen i øvrigt. Det er den enkelte institution, der beslutter om dette er tilfældet.

    Eleven/kursisten skal selv dække omkostningen til tolken.

    Prøver

    Opdateret 16/06 2022 kl. 17:35

    Der vil ikke kunne afholdes prøver på ukrainsk.

    Opdateret 08/05 2023 kl. 16:30

    Nej. Der kan ikke afholdes prøver på ukrainsk, da prøvesproget som udgangspunkt er dansk. Institutionen kan dog, i de tilfælde hvor forholdene gør det muligt, tilbyde elever, der er fordrevet fra Ukraine med ophold efter særloven at aflægge prøve på engelsk.

    Ovenstående gælder ikke for prøver, hvis formål det er at dokumentere kompetencer i et fremmedsprog.

    Sidst opdateret: 21. marts 2023